Česko je v Bruselu mezi potížisty

21.06.2007
Poprvé od vstupu do Evropské unie přijíždí Česko na vrcholný summit EU v pozici „trouble-makera“. V Bruselu chce prosadit výrazné změny stávající euroústavy.

„Chceme, aby se lépe vymezily kompetence, aby bylo možné přenášet pravomoci nejen z Prahy do Bruselu, ale i z Bruselu do Prahy,“ říká vicepremiér Alexandr Vondra.

Veto pro dva případy

Před dnešním summitem se však Česko zviditelnilo něčím úplně jiným – je jediným státem, který otevřeně podpořil polský požadavek na nový systém hlasování v Evropské radě. A to je pro summit spolehlivě nejvýbušnější téma. „Polský návrh hlasování je i pro nás lepší, než jaký navrhovala evropská ústava. Osobně udělám všechno pro to, aby se Polsko nedostalo při jednání do izolace, kdy by hrozilo uplatnění veta,“ říká premiér Mirek Topolánek.

Právo veta jsou však v krajním případě připraveni použít i Češi. „Pokud by se někdo chtěl vracet k dokumentu, který by nesl ústavní a kvazistátní prvky. A pokud by se ukázalo, že jednotlivým státům budou umožněny exkluzivní, trvalé výjimky z unijních politik. Trvalé výjimky mají mít buď všichni, nebo nikdo,“ říká Topolánek. Už nyní je však podle diplomatů jisté, že ústavní symboly, jako je vlajka, hymna či společné motto, ze smlouvy zmizí, stejně jako samotné slovo ústava. Boj se ale zřejmě strhne o některé výjimky. Například Británie ji požaduje pro rozhodování v oblasti vnitra a justice.

Exoti pro Evropu

Ve srovnání s politikou sociálně-demokratických vlád Topolánkův kabinet v Evropě viditelně „vybočil z řady“. Sociální demokraté za to také vládu soustavně kritizují.

„Celá politika vlády je založena spíš na práskání dveřmi než na tom, naučit se v unii pohybovat a jednat,“ říká stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka se EU na vládu „dívá jako na exoty“. „My jsme za britského předsednictví EU dokázali dohodnout nejvyšší dotace na obyvatele v rámci celé EU. Co jste dokázali vy? Promarnit rok nevyčerpáním peněz z evropských fondů!“ kritizoval včera ve sněmovně vládu Paroubek.

Na finanční strunu nyní hraje i předseda Evropské komise José Manuel Barosso. Varuje nové členské státy, že když zbourají kompromis o nové smlouvě, nemusejí se dočkat tolika peněz z Bruselu. Už příští rok se totiž začíná jednat o rozpočtu na léta 2013 – 2019.

/Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz/

Autor: Robert Břešťan, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek