Vondra: Přes mrtvoly v Bruselu nepůjdeme

21.06.2007
Česko nejede na summit dělat problémy, ujišťuje vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. „Chceme se dohodnout. Ale i my máme svoje hranice,“ říká Vondra.

HN: Co je z českého hlediska hlavní bod summitu? Vyjednání toho, aby se pravomoci mohly přenášet oběma směry, jak z Prahy do Bruselu, tak i naopak?

Výhrady má více zemí a každá z nich na summit přijíždí se svou vlajkovou lodí. My chceme vymezení kompetencí a právě princip, který by umožnil přenášet pravomoci nejen zezdola nahoru, ale i shora dolů. To je ta naše vlajková loď.

Podporujeme ale i větší roli národních parlamentů. Je také třeba opustit ústavní koncept nejen v pojmech, ale i v provedení. A spolu s Polskem usilujeme o to, aby se řešila otázka hlasovacích poměrů v radě.

HN: O Česku se před summitem mluví právě hlavně v souvislosti s tím, že jako jediná země otevřeně podpořila polský návrh na nový přepočet hlasů…

Tak o tom mluví někteří novináři, my se tím nejvíce neprofilujeme. Ale jen to potvrzuje, že je to důležitá věc a my Poláky podporujeme. Polský návrh je férovější než ten, který je v euroústavě, a pro nás lepší. Tak to prostě je.

HN: Premiér Topolánek říká, že Česko může použít i právo veta. Buď když si někdo bude chtít uzurpovat příliš velké výhody, nebo pokud zůstane ústavní symbolika… Skutečně jste připraveni veto použít?

Není, co bych na premiérových slovech měnil. Máme svoje „red lines“. Ale zároveň se chceme dohodnout, jsme konstruktivní. Nechceme, aby na konci byla krev a mrtvoly na zemi.

HN: Co má být tedy výsledkem? Dohoda o budoucí dohodě?

Ano. Pokud se dohodneme, a to skutečně chceme, tak bude výsledkem něco, co se dá nazvat dohodou o smlouvě či smlouvách budoucích. Měl by vzniknout jasný mandát pro mezivládní konferenci, která bude zahájena za portugalského předsednictví. A ten má určit konkrétní směr jednání i podobu budoucí reformní smlouvy.

Autor: Hospodářské noviny

Sdílet tento příspěvek