Česku má zůstat nižší daň u bytů

28.06.2007
Zájemci o koupi nového domu či bytu by měli zůstat další čtyři roky v relativním klidu. Plánované zvyšování daně z přidané hodnoty (DPH) na 19 procent ve stavebnictví se má odsunout.

Brusel prodlouží výjimku u DPH ve stavebnictví

Evropská komise má začátkem července prodloužit Česku výjimku na sníženou, pětiprocentní sazbu, pro bytovou výstavbu až do roku 2010.

Včera o tom ve sněmovně hovořil ministr financí Miroslav Kalousek. Kladný verdikt komise potvrdil HN také bruselský zdroj, který si nepřál být jmenován.

S iniciativou prodloužit výjimku měla přijít samotná Evropská komise.

O prodloužení výjimky, platící i pro další nové státy v EU, by měli komisaři v Bruselu hlasovat příští středu.

Podle dosavadního stavu měly domy a byty podléhat vyšší, 19procentní sazbě. Pětiprocentní daň by se vztahovala jen na sociální byty.

Vláda letos v únoru schválila definici sociálního bydlení, která předpokládá nejvýše 350 metrů čtverečních podlahové plochy u domů a nejvýše 120 metrů čtverečních u bytů. Na tyto byty a rodinné domy by se vztahovala snížená DPH a na ostatní nemovitosti vyšší základní sazba. Pokud by v bytovém domě byl alespoň jeden byt nad tuto výměru, vztahovala by se na jeho výstavbu vyšší sazba daně.

„Sociální bydlení“ zůstává

Podle náměstkyně ministra financí Dany Trezziové by komise mohla výjimku schválit s konečnou platností na podzim. „Jelikož to ale nevíme jistě, tak necháváme v současném návrhu daňových změn i definici sociálního bydlení,“ sdělila. V případě prodloužení výjimky by pak MF podle ní iniciovalo novelu zákona, která by posunula účinnost definice sociálního bydlení až na leden 2011. Návrh daňových změn, který v současné době projednává sněmovna, obsahuje rovněž zvýšení snížené sazby DPH z pěti na devět procent. Pokud návrh projde, pak podle Trezziové bude bytová výstavba zdaněna devíti procenty.

Pokračující výjimka však podle odborníků současný boom tuzemského realitního trhu nezchladí. „Lidé mají víc peněz v peněženkách, a to je mnohem větší důvod než dosavadní hrozba vyšší DPH,“ říká Arnošt Hejduk, ředitel analytické firmy Rooney and Bennett. Podle něj jsou dalším důvodem nákupu bytů i dostupnější půjčky na byty.

„Obava z vyšší daně mohla hrát roli u méně než deseti procent kupců,“ sdělil Hejduk. Analytik také očekává, že přes udržení daně na základní sazbě dojde příští rok ke zdražení nemovitostí. A to kvůli zvyšování mezd ve stavebnictví a nedostatku pracovních sil v tomto oboru.

Žádný velký vliv na cenu bytů neočekávají ani developerské společnosti. „Dosavadní nervozita z daňové nejistoty bude pravděpodobně vyvážena růstem poptávky,“ uvádí mluvčí stavebního koncernu Skanska Ondřej Šuch.

Hlad po bytech poroste

„Prodloužení výjimky umožní bez navýšení prodat větší byty ještě ve snížené sazbě, a tím odvrátí výrazné zdražení, které mělo přijít příští rok,“ míní mluvčí Central Group Míla Netolická. Podle mluvčího Sekyra Group Radka Poláka je to signál pro další výrazný růst poptávky, zvláště pak ve větších městech. Výrazněji by se zájem měl projevit u bytů nižší a střední třídy.

Hypoteční banky nečekají pokles zájemců o nové půjčky „Obava ze zvýšení DPH nehraje v současné situaci roli. Zachování výjimky proto dramatický pokles zájmu o hypotéky nepřinese,“ tvrdí Zdeněk Mojžíšek z Komerční banky.

„Očekáváme trvalý zájem o výstavbu bytů, sníží se ale časový tlak na kupující,“ říká ředitel realitní společnosti Real Spektrum Pavel Daněk.

Autor: Jan Beránek, Olga Skalková

Sdílet tento příspěvek