Firmy vstoupí do českého předsednictví

29.06.2007
Organizace desítek akcí, zajištění dopravy, počítačového vybavení, ubytování, stravy a nápojů, tlumočníků, bezpečnosti, propagace i doprovodného programu. Na tom všem bude záviset prestiž Čechů v první polovině roku 2009, až se ujmou předsednictví Evropské unie. A na to všechno se nemusí chystat jen státní správa, ale i soukromé firmy.

České podniky dostanou šanci do předsednictví se zapojit. Je tomu v případě všech zemí, které unii předsedají. Každý stát ale přitom jde jinou cestou – některé více sázejí na sponzoring, jiné většinu vybavení nakupují či pronajímají.

S kombinací obou cest počítá i vláda. Ta za rok a půl nebude jen řídit chod unie z Bruselu, ale bude i v Česku organizovat zhruba deset zasedání unijních ministrů a kolem 150 pracovních schůzek. K tomu zřejmě přibudou i obří summity s USA, Ruskem nebo Japonskem, na které obvykle kromě velkých delegací jezdí i stovky novinářů. Počítá se přitom s tím, že ministerské schůzky se budou konat v českých a moravských regionech a pracovní jednání v Praze.

Škodovka už jedná

Vládní Sekce pro předsednictví EU, která spadá pod vicepremiéra Alexandra Vondru, vychází přitom ze zkušeností jiných zemí – zvlášť Rakouska a Finska, které řídily unii loni. Proto počítá s tím, že na největší zakázky získá stejně jako oni sponzory.

Hlavní bude zajištění vozového parku. „Na neformální zasedání ministrů budeme potřebovat zhruba 35 limuzín a stejný počet minivanů,“ říká Radomír Karlík, ředitel odboru logistiky a organizace vládní Sekce pro předsednictví. „Pokud bychom organizovali summity, bude to až 80 limuzín a minivanů.“

Vláda podle nejmenovaných zdrojů již s žádostí o sponzoring oslovila několik největších automobilek. Jedou z nich je Škoda Auto. „Předběžně jsme jednali s panem Vondrou o využití našich automobilů. Veškerá jednání jsou ale zatím na počátku,“ tvrdí Martin Jahn, personální šéf Škodovky.

Pro Finy hrála tuto roli švédská automobilka Volvo. „Kromě ní jsme měli už jen tři sponzory – na zajištění televizních přenosů, dodávku papíru a zásobování minerální vodou,“ říká Anja Vilo, šéfka sekretariátu finského předsednictví.

Do předsednictví by se tedy mohli zapojit i velcí výrobci nápojů. Společnost Karlovarské minerální vody, výrobce Mattoni, ještě prý nebyla oslovena, ale má o účast zájem.

Řada firem zatím o možnosti zapojit se do předsednictví neví. „Neznáme podmínky, proto nemůžeme říct, zda bychom se chtěli zapojit,“ říká Eva Kohýnková ze společnosti Karlovarská Becherovka.

Sporný sponzoring

Podle Karlíka, který byl za rakouského předsednictví členem tamního výkonného sekretariátu, si Vídeň kromě automobilů a dodávky nápojů nechala sponzorovat rovněž pohonné hmoty a spediční služby. Je ovšem sporné, nakolik se sponzoři předsednictví zviditelní. Sponzoring státní správy je v EU kontroverzní záležitost. „Firmám nabídneme velice citlivé PR. Můžeme je prezentovat při zahájení předsednictví a citlivě umístit jejich logo na webové stránky a tiskové materiály,“ tvrdí Karlík.

Jenže právě loga sponzorů na webových stránkách vyprovokovaly v minulosti stížnosti na předsednické země u Evropského ombudsmana. Finové proto byli opatrní. „Sponzorům jsme zaručili jen to, že budou vidět. Třeba v konvojích se státníky směla být jen volva,“ říká Vilo. „Jejich loga jsme ale nikam nedávali. Nesměli ani odkazovat na předsednictví ve své reklamě,“ dodává.

První tendr už běží

Na většinu ostatních zakázek vypíše vláda výběrová řízení. Hlavní vlna má začít v létě, ale první tendr už běží. Týká se architektonického zajištění konferenčních prostor. Pro ministerská zasedání v regionech se totiž budou například muset upravit prostory v některých zámcích. Kde přesně se tyto akce budou konat, se ale rozhodne až v příštích týdnech.

Dá se očekávat, že největší zakázkou bude počítačové vybavení a telekomunikace. Finská vláda si vše pronajala od firmy Telia Sonera kontraktem v hodnotě šest milionů eur. Jiné kontrakty se týkaly i pronájmu nábytku, mobilních telefonů nebo obrazovek.

Česko si na předsednictví vyhradilo celkem přes tři miliardy korun. Vláda ve středu rozhodla, že ze 700 milionů korun určených pro přípravu předsednictví na příští rok půjde na centrální organizační a technické zajištění 269 milionů korun. V roce 2009 za předsednictví zaplatí miliardu korun nad rámec rozpočtu ministerstev.

/Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz/

Autor: Radek Honzák, Zuzana Luňáková

Sdílet tento příspěvek