Češi se dočkají prodloužení výjimky pro DPH na výstavbu bytů

03.07.2007
Češi se ve středu pravděpodobně dočkají oficiálního potvrzení prodloužení výjimky na sníženou sazbu DPH na výstavbu bytů. Hlasovat o ní totiž budou evropští komisaři a podle diplomatických zdrojů se nepředpokládá, že by hlasování dopadlo jinak než kladně.

DPH na bydlení se tak nejspíš zvedne až začátkem roku 2011, namísto začátku roku 2008, tak jak se počítalo dosud.
Prodloužení výjimky o pár let tak odvrátí zdražení bytů, které mělo nastat začátkem příštího roku. Například nové rodinné domy měly zdražit o statisíce nebo dokonce o miliony korun.

Ke zdražení nových bytů by však přeci jenom nakonec mohlo dojít. Ne však kvůli Bruselu, ale kvůli chystané reformě veřejných financí, jež počítá se zvýšením snížené sazby DPH z pěti na devět procent. To by se právě týkalo i bytů. Reformu veřejných financí však ještě čekají další hlasování v poslanecké sněmovně.

Vláda se přitom již začala připravovat na zařazení bytové výstavby do normální sazby DPH, tedy devatenáctiprocentní. Letos v únoru schválila definici sociálního bydlení, která předpokládá nejvýše 350 metrů čtverečních podlahové plochy u domů a nejvýše 120 metrů čtverečních u bytů. Na tyto byty a rodinné domy by se vztahovala snížená DPH a na ostatní vyšší základní sazba. Pokud by v bytovém domě byl alespoň jeden byt nad tuto výměru, vztahovala by se na jeho výstavbu vyšší sazba daně.

Evropská komise totiž dovoluje za běžných okolností sníženou sazbu DPH uplatňovat jen u sociálního bydlení. Toho v minulosti chtěli využít Češi, kteří uvažovali o označení veškerého bydlení za „sociální“. Z obav před námitkami Bruselu ale od původního požadavku ustoupili, na rozdíl například od Poláků.

Autor: Tomáš Králíček, ČTK

Sdílet tento příspěvek