Česko nemá jasno, jak povede EU

03.07.2007
Za 18 měsíců Česko převezme předsednictví Evropské unie. I když podle vlády přípravy probíhají hladce, plány mají i své trhliny. Do konce června měli například ministři představit zpřesněné priority pro své půlroční předsednictví. Nepředstavili.

„Není třeba mít přehnané ambice, agenda je standardní a tak rozsáhlá, že úspěchem je vůbec její zvládnutí. Němci také měli jen dva nadstandardní cíle: CO2 a oživení ústavy. My budeme příští rok naše cíle modifikovat. Bude to jeden hlavní a jeden řekněme záložní,“ říká premiér Mirek Topolánek.

„Nekulhá to ani personálně, pro rok 2007 máme dostatek lidí,“ podotýká vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Zástupci Evropské komise ale mluví jinak. S přípravou předsednictví sice nemá problémy Vondrův úřad, hůř jsou na tom ale jednotlivé resorty – málo spolupracují s evropskými úřady a nemají jasno v tom, co od předsednictví vůbec očekávají. „To je tak krátce před předsednictvím na pováženou, zvlášť u státu, který má unii vést poprvé,“ řekl HN už dříve vysoce postavený zdroj z komise. Například Slovinsko, které bude unii řídit od ledna 2008, prý se svými prioritami do Bruselu přišlo tři roky předem.

Předběžně se chce Česko během svého předsednictví věnovat hlavně liberalizaci obchodu či dodržování čtyř evropských svobod – volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu.

Velká jarní zkouška

Jen letos vláda na přípravu předsednictví vydala 400 milionů korun, celkem má předsednictví vyjít na 3,3 miliardy. Tým lidí, který má mít přípravu a průběh předsednictví na starosti, se stále doplňuje. Letos vláda počítá s 85 lidmi navíc, pro příští rok je to už 260. „Ale není to tak, že by se výrazně navyšovaly stavy úředníků. Jsou školeni stávající zaměstnanci a noví jsou přibíráni na dobu určitou do roku 2009,“ říká Ondřej Karas ze Sekce pro přípravu předsednictví ČR, která působí na Úřadu vlády. Zda se čeští úředníci dostatečně doučili nezbytné francouzštině se ovšem ukáže až ani ne rok před předsednictvím. „Zkoušky jsou předepsané na jaro příštího roku. Pokud nechtějí přijít o práci, musí zkoušky splnit,“ říká Karas. Vláda jim v květnu předem ulevila – rozhodla, že úředníkům bude stačit pouze základní stupeň znalosti jazyka.

Čtyřikrát nanečisto

České předsednictví si nyní nanečisto mohou vyzkoušet i čtyři české ambasády – v Moldavsku, Singapuru, Uzbekistánu a Mongolsku. Portugalsko, které se v neděli postavilo do čela EU, zde nemá svá zastoupení a (podle klíče, který má EU pro každou zemi světa) zaskočí zde za ně právě Češi.

„Bude to opravdu mimořádné navýšení naší práce. Bude to mnohostranná spolupráce na ose velvyslanectví – Praha – Brusel – Lisabon,“ říká český velvyslanec v Uzbekistánu Aleš Fojtík. „Bude to i zkouška na české předsednictví. Můžeme si naplno vyzkoušet nejen to, co nás čeká, ale i to, co třeba ambasády jiných evropských zemí, které budou zastupovat nás, budou žádat po nás,“ říká Fojtík.

Autor: Robert Břešťan

Sdílet tento příspěvek