Česko pořád netrestá firmy. A čelí za to kritice

09.07.2007
Když v Česku firma uplácí, aby získala veřejnou zakázku, dostane u soudu trest její manažer. Ale společnosti jako takové se nic nestane. Evropská unie přitom už několik let Česku tvrdě vytýká, že stát nemá žádné opatření na korupční odpovědnost firem.

Přitom odborníci o možnosti potrestat právnickou osobu hovoří jako o jedné z nejpotřebnějších norem, aby se Česko zbavilo pověsti zkorumpované země. „Je to úplně základní věc, bez které se nepohneme,“ říká Adriana Krnáčová z Transparency International.

V Rakousku už přitom takový zákon mají. Pokud se tam firma dopustí korupce, čeká ji vysoká pokuta nebo dokonce i úplné zrušení. A přestože i v Česku právě vzniká průlomový a moderní trestní zákoník, s trestáním soukromých společností se v něm nepočítá.

A nejen EU a experti toto Česku vyčítají. Naposledy se s podobnou kritikou připojila i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Když americká firma uplácí v zahraničí, aby získala lukrativní zakázku, hrozí jí tvrdé sankce. Tuzemské podniky mohou být v klidu. Podobné normy přitom od devadesátých let platí i v kontinentální Evropě. Kromě celé Skandinávie také ve Francii, Belgii a částečně i ve Španělsku. Zavádí se i v postkomunistických zemích, třeba v Polsku či Maďarsku.

Autor: Hospodářské noviny

Sdílet tento příspěvek