Pilip v Lucemburku končí, bude podnikat

09.07.2007
Ivan Pilip, viceprezident Evropské investiční banky (EIB), odchází k patnáctému červenci ze svého postu a vrací se do Česka. V bance sídlící v Lucemburku, jejímiž akcionáři jsou členské země Evropské unie, působil od června roku 2004.

Jak včera potvrdil Hospodářským novinám, opouští státní službu a míří do soukromé sféry. „Hodlám s několika českými partnery založit investiční společnost, která se bude převážně věnovat realitám,“ sdělil Pilip.

Další podrobnosti nechtěl uvést. Dodal jen, že se do soukromého podnikání pustí ihned, jakmile jeho investiční společnost získá potřebnou licenci. A to bude trvat několik měsíců.

V nemovitostech již několik let podniká Pilipova manželka Lucie. Je jedním ze společníků španělské poradensko-investiční společnosti Mediterránea Real Estate Investments a její dceřiné firmy v Česku. Ta se podle svých webových stránek zaměřuje na zprostředkování koupě nemovitostí v zahraničí a na investice do nich.

Jako jeden z osmi viceprezidentů měl Ivan Pilip na starosti aktivity EIB v nových členských zemích unie kromě baltských.

S platem více než půl milionu korun měsíčně byl považován za jednoho z nejlépe placených Čechů ve státních službách.

Česko si od roku 1990 od evropské banky půjčilo osm miliard eur, hlavně na projekty pro infrastrukturu. Mezi novými členy EU jde o druhou největší sumu za Polskem. To také obsadí uvolněné křeslo v evropské bance, Varšava chce podle Polish New Bulletinu vyslat do EIB náměstkyni ministra financí Martu Gajeckou.

Autor: Hospodářské noviny

Sdílet tento příspěvek