EU se nelíbí české hospodaření, reformu však podporuje

10.07.2007
Česká republika si v úterý mohla připadat jako žáček, který je kárán za svůj prohřešek. ČR totiž podle očekávání opět sklidila kritiku za stav veřejných financí.

Česká republika v úterý v Bruselu podle očekávání opět sklidila kritiku za stav veřejných financí. Ministři financí Evropské unie (EU) vyzvali českou vládu, aby zpřísnila rozpočtovou politiku, která by umožnila snížit schodek veřejných financí pod tři procenta HDP v co nejbližší době.

Kritika není žádným překvapením. Navíc jde jen o její první část. Češi se dostali do problémů zejména kvůli tomu, že jejich politici napříč politickým spektrem před loňskými volbami neodolali rozdávání volebních dárečků a neváhali utrácet za jednorázové navýšení nejrůznějších sociálních dávek. Značně tak přispěli k růstu rozpočtového deficitu, který by měl letos dosáhnout čtyř procent HDP. ČR se přitom zavázala, že schodek nepřekročí 3,3 procenta HDP.

EU: Reforma je správným krokem

EU podle českého ministra financí Miroslava Kalouska podpořila reformy, které navrhuje naše vláda a o nichž by měli v srpnu hlasovat čeští poslanci. Ministři financí EU podporu české vládě písemně vyjádřili ve stanovisku ke konvergenčnímu programu, který je něco jako plán přechodu země na euro.

„Podle EU jsou reformy krokem správným směrem, pokud tedy budou schváleny,“ uvedl Kalousek. Důvody, které ČR dostaly do potíží, jsou podle ministrů EU jasné. Češi prý nevyužili období silného hospodářského růstu k reformám a ke snižování rozpočtových schodků, ale naopak je utratili.

Nyní hůře hospodaří v EU pouze Maďarsko, jehož schodek byl ještě nedávno několikanásobně vyšší než v případě ČR, Maďaři však nyní zavedli daleko bolestnější reformy. „Je to pro nás velmi inspirativní,“ dodal Kalousek.

Problémy se špatným stavem veřejných financí však pro Čechy nekončí. Evropská komise by totiž měla ještě koncem srpna představit soubor opatření, které by měly Česko dovést k nápravě a vláda by podle nich měla sestavit rozpočet pro příští rok. Stejný soubor opatření budou v říjnu schvalovat opět ministři financí EU. ČR pak bude mít šest měsíců na to, aby opatření uvedla v život. V opačném případě by jí mohly hrozit sankce.

Autor: Tomáš Králíček, ČTK

Sdílet tento příspěvek