Česko hospodaří nejhůř z celé unie

11.07.2007
Brusel tvrdě kritizuje, že čeští politici nevyužili časů prosperity, aby dali veřejné rozpočty do pořádku.

Miroslav Kalousek sklidil v Bruselu ostrou kritiku za státní dluhy

Miroslav Kalousek byl včera v Bruselu černou ovcí. Tak jako on nebyl za rozvrácené veřejné finance na zasedání ekonomických ministrů Evropské unie vypeskován žádný z jeho kolegů.

Brusel tvrdě kritizuje, že čeští politici nevyužili časů prosperity, aby dali veřejné rozpočty do pořádku. Odkládali nezbytné reformy penzí a zdravotnictví. Příjmy z vyššího hospodářského růstu nepoužívali ke snižování schodků, ale utráceli je. A především porušili sliby: neplnili Konvergenční program, v němž se zavázali ke snižování dluhů.

Miroslav Kalousek seděl, poslouchal a nakonec i on zvedl ruku pro velmi kritické usnesení. „Je oprávněné, nic jiného jsme nemohli čekat,“ říká český ministr.

Brusel podpořil Topolánka

Z Bruselu si však odváží i dobrou zprávu. Evropská unie vůbec poprvé výslovně podpořila reformy, které se vláda Mirka Topolánka snaží protlačit parlamentem.

„Přijetí fiskální konsolidace zahrnuté v zákoně o stabilizaci veřejných rozpočtů, který je právě projednáván v českém parlamentu, by představovalo krok správným směrem,“ píše se ve stanovisku, které včera schválily členské státy EU.

Česko spolu s Maďarskem jsou jedinými zeměmi unie, které komise momentálně kritizuje za nadměrné schodky veřejných financí. Ten český by měl letos překročit čtyři procenta HDP. Vláda přitom v Konvergenčním programu slíbila, že nebude vyšší než 3,3 procenta HDP.

Podle Evropské komise je to výsledek nezodpovědnosti českých politiků a nárůstu povinných výdajů rozpočtu. „Za schodek může schválení dodatečných výdajů před loňskými volbami, ale také dlouhá povolební nejistota,“ řekl pro HN eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia.

Maďaři mají veřejné rozpočty ještě více rozvrácené. Loni dosáhl schodek 12 procent HDP, letos se má pohybovat kolem 6,5 procenta HDP. Na rozdíl od Prahy však Budapešť snižuje dluhy přesně tak, jak Bruselu slíbila.

Šetřit jako Maďaři

Socialistický premiér Ferenc Gyurcsány je nucen dělat výrazně tvrdší reformy, než jaké teď představuje česká vláda. „Do Maďarska může nahlédnout každý, komu se dnes opatření, která navrhuje česká vláda, zdají příliš bolestivá,“ řekl Kalousek. „Úsporná opatření je možné odložit za jedinou cenu – v následujícím období budou ještě neskonale bolestivější,“ dodává ministr.

V Budapešti se šetří opravdu důrazně a pro mnohé bolestivě: Gyurcsányův kabinet například propustil čtvrtinu státních zaměstnanců.

Sankce? Nejdříve v září

Česku zatím nehrozí za nadměrné schodky žádné sankce. Komise vyčkává, jak vláda dopadne s reformním balíkem. Včera schválené stanovisko obsahuje jen tři obecné výzvy. Je to jen první kolo kritiky. Koncem srpna přijde Evropská komise s konkrétními opatřeními, která česká vláda bude muset dodržet. Brusel je schválí nejspíš v říjnu a Praha bude mít čas do dubna, aby ukázala, že doporučení plní. Pokud to neudělá, hrozí jí ztráta evropských dotací, a to zřejmě od roku 2010.

Podle Kalouska si lze doporučení snadno představit už nyní. Vláda bude muset za prvé okamžitě zastavit prohlubování deficitu a zajistit, že nejpozději v roce 2008 se vrátí pod tři procenta. Za druhé bude muset snížit počet mandatorních výdajů z rozpočtu. A za třetí reformovat penze a zdravotnictví. „Čím později se do nich pustíme, tím budou reformy těžší,“ říká ekonom Ondřej Schneider z Institu ekonomických studií Univerztiy Karlovy. Vše teď záleží na tom, zda vláda prosadí do srpna v parlamentu reformní balík. Bez něj se rozpočet nepodaří dostat do mantinelů, které Komise žádá. Proti reformě však stále vystupuje frakce poslanců ODS kolem Vlastimila Tlustého.

Úspory rozhodně nepodpoří levice a nic na tom nemění ani názor Bruselu. „My jsme konvergenční program vždy plnili. Vládní balík problémy neřeší, kvůli snižování daní může schodky naopak ještě výrazně prohloubit,“ říká místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

S eurem už bez schodků

Kritika vůči Česku přichází v době, kdy EU zesiluje volání, aby členské státy hospodařily se zcela vyrovnanými rozpočty. Země eurozóny se v dubnu zavázaly, že tohoto cíle dosáhnou do roku 2010.

/Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz/

Autor: Lenka Zlámalová, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek