ODS tlačí do Bruselu svoje lidi

25.07.2007
Podle ČSSD pokračuje noc dlouhých nožů, podle vlády se v Bruselu normálně vystřídá velvyslanec. Jisté je, že do konce roku předčasně odejde český velvyslanec při EU Jan Kohout.

Informaci, kterou přinesly Lidové noviny, včera potvrdil vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. „Není to nic nestandardního. Bude regulérně střídán tak, aby jeho nástupce měl možnost se v Bruselu usadit a připravit se na naše předsednictví EU,“ říká Vondra.

„Rozhodnutí vlády mě nepřekvapilo ani nezaskočilo. Ohledně své budoucnosti budu včas informovat,“ odmítá nyní Kohout novinářské dotazy.

Pro zhruba 70 českých diplomatů v Bruselu se nyní láme chleba – kdo v Bruselu zůstane do konce tohoto roku, zůstane i po dobu předsednictví, tedy do roku 2009.

Odchod s odkladem

O tom, že vláda Kohouta odvolá, se spekulovalo už delší dobu. „Velvyslanec při Evropské unii, to je post na úrovni ministra. Bylo by zvláštní, kdyby k této vládě náležel člověk, který se málem stal předsedou sociálnědemokratické vlády,“ říkal už před rokem zahraničněpolitický expert ODS a europoslanec Jan Zahradil. Jeho slova se naplňují až nyní. Kohoutův mandát měl skončit v květnu 2008, skončí o několik měsíců dříve.

„Na ministerstvu se to čekalo. Spíš bylo překvapivé, že k tomu nedošlo už dřív. Vláda těžko hledala vhodného nástupce. Bylo patrné, že se velvyslanec Kohout v poslední době hodně snaží, aby si místo udržel, ale jeho střídání bylo nevyhnutelné,“ řekl HN zdroj z ministerstva zahraničí, který si v této souvislosti nepřál být jmenován.

Povýší Povejšil?

Kohout je od roku 1995 členem ČSSD (předtím byl v letech 1986 až 1989 v KSČ). Po pádu Grossovy vlády dostal nabídku stát se premiérem, ale odmítl ji.

I když je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s prací Jana Kohouta spokojen, s odvoláním souhlasil. „Rozhodl se respektovat názor premiéra Mirka Topolánka a vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, kteří chtějí pro předsednictví ČR v Radě EU najít jiného kandidáta do čela úřadu,“ tlumočila jeho postoj mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Kdo Kohouta na klíčovém postu v Bruselu nahradí, má být podle Vondry jasné „do konce léta“. Jedničkou mezi několika kandidáty je podle zdrojů blízkých vedení ministerstva stávající politický ředitel MZV Martin Povejšil.

Autor: Robert Břešťan, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek