Eurobarometr: V celé EU se nejlépe hledá práce v Praze

27.07.2007
Nejsnadněji se dobrá práce v Evropské unii najde v Praze, soudí podle posledního průzkumu Eurobarometru její obyvatelé, kteří jsou naopak nespokojeni s nabídkou slušných bytů a nelíbí se jim znečištění ovzduší.

Eurobarometr se ptal obyvatel 75 měst z celé unie a také z Turecka a Chorvatska, v České republice obyvatel Prahy a Ostravy.

Lidé ve městech podle průzkumu většinou očekávají, že podmínky pro život a práci se zlepší.

„Tento průzkum ukazuje, že lidé mají celkově pozitivní pohled na život ve městech,“ míní komisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová. „Upozorňuje i na to, co je znepokojuje.“

Skoro 75 procent Pražanů odpovědělo kladně na otázku, zda je snadné v jejich městě najít dobrou práci.

Přes sedmdesátiprocentní hranici se dostaly i Kodaň a Dublin, naopak skoro všichni respondenti v Palermu, Neapoli a ve Frankfurtu nad Odrou odpověděli záporně. Ve spodní části žebříčku je i Ostrava, kde je 80 procent lidí nespokojeno s možnostmi najít dobrou práci.

Naopak přes 75 procent Pražanů si myslí, že je těžké najít slušné bydlení za rozumnou cenu.

Největšími pesimisty jsou Pařížané před obyvateli Lucemburku, Dublinu, Bukurešti a Bratislavy. Nejlépe se byty shánějí v Lipsku a v dánském Aaloborgu. Ostrava je na tom v tomto směru dobře, když skoro polovina jejích obyvatel si myslí, že najít dobrý byt je snadné.

Asi čtyři pětiny Pražanů si myslí, že znečištěné ovzduší je pro jejich město velký problém. V Ostravě si to myslí 60 procent dotázaných.

Nejznečištěnějšími městy jsou podle názoru jejich obyvatel Atény, Valletta na Maltě, Burgas a Řím. Nejlepší vzduch má nizozemský Groningen, polský Bialystok a dánský Aalborg.

V naprosté většině měst byli obyvatelé více než zpoloviny spokojeni s veřejnou dopravou. Pochvalovaly si ji skoro tři čtvrtiny Pražanů a jen o něco méně bylo souvislosti Ostravanů. Nejspokojenější byli lidé v Helsinkách a Vídni, naopak si stěžovali obyvatelé kyperské Lefkosíe, Palerma a Sofie.

Praha i Ostrava patří mezi desítku měst, kde nejvíce obyvatel uvádí, že se ve svém městě necítí příliš bezpečně. Myslí si to více než čtvrtina Pražanů i Ostravanů, ale zdaleka se nevyrovnají Istanbulu a Neapoli, kde se necítí bezpečně přes 60 procent respondentů.

Většina měst je ale podle mínění obyvatel bezpečná, platí to zejména o Aalborgu, finském Oulu a španělském Oviedu.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek