První miliardy z Bruselu budou už letos

30.07.2007
Peníze z Bruselu by ještě do konce roku měly přijít na stavbu českých dálnic a železnic, na podporu podnikání a na vzdělávání zaměstnanců.

Naopak žadatelé o dotace na vědu a výzkum, na rozvoj některých regionů a na platy úředníků, kteří se o chod čerpání unijních peněz budou starat, neuvidí letos ani euro.

Takový je stav vyjednávání o unijních dotacích, které má Česko dostávat v letech 2007 – 2013. EU má v těchto sedmi letech zaplatit Česku celkem až 26,7 miliardy eur (asi 750 miliard korun), tedy zhruba tři čtvrtiny jednoho ročního rozpočtu.

Původně měla první eura přijít do Česka už na jaře. Pak ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek sliboval, že to bude do poloviny roku. Nakonec až minulý pátek podepsal v Bruselu rámcový plán čerpání na příštích sedm let.

Zkomplikovali jsme to sami

Čunek upozorňuje, že jsme desátou zemí z 27, která tuto smlouvu podepsala. Jenže to má háček: u ostatních států schvaluje Brusel s rámcovými plány i konkrétní programy, a žadatelé tak budou moci rovnou čerpat dotace. To se Česku nepodařilo.

Může za to vysoký počet programů a především fakt, že na rozdělování peněz z každého programu dohlíží jiná instituce.

Češi proto riskují, že i když vyjednají čerpání z unijních fondů rychle, nedokážou programy správně zavést a na bruselské peníze dostatečně dohlížet. Pak hrozí, že budou finanční pomoc vracet. I proto eurokomisařka pro místní rozvoj Danuta Hübnerová varovala Čechy, aby kontrolu a administrativu nepodcenili. “Dobré zavedení a fungování bude tou hlavní výzvou. Češi mohou čerpat čtyřikrát víc peněz než dosud.”

Při jednáních o programech bude podle Bruselu záležet na tom, jak pilní budou čeští úředníci během srpna.

Pět programů v předstihu

Nejdále pokročila jednání o penězích pro dopravu. Tento operační program může být schválen už na konci září. Na stavby a opravy silnic a železnic má jít celých 20 procent unijní pomoci Česku, tedy asi 160 miliard korun. Již letos by tak mohla eura z Bruselu přispět například na dostavbu dálnice D1 u Kroměříže a její rozšíření u Brna, na část budějovické D3 nebo pokračování dálnice z Hradce Králové směrem k Polsku na Jaroměř.

Před schválením jsou podle českého vyjednávacího týmu a exministryně školství Miroslavy Kopicové i tři programy placené z Evropského sociálního fondu, které představují 14 procent celkové pomoci. Tyto peníze půjdou hlavně na podporu zaměstnanosti, rekvalifikace a celoživotního vzdělávání zaměstnanců.

Relativně dobře je na tom i pomoc pro průmysl, která má do firem přinést sto miliard korun. Náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa předpokládá, že příslušný program bude schválen v říjnu.

Žádosti už čekají

A protože projekty zájemců o dotace ministerští úředníci už shromažďují a vyhodnocují, výplatě peněz by nemělo nic bránit. Vládní úředníci jsou proto přesvědčeni, že žadatelé o dotace na nákup technologií do firem, na budování školicích center a pořizování infrastruktury pro podnikání se dočkají peněz už na sklonku roku.

Podle Petra Štěpánka, šéfa Státního fondu životního prostředí, může být ještě v září schválen i program určený pro zlepšení ekologické situace v Česku.

V něm se ovšem vyskytly potíže – komisi vadí, stejně jako v případě dotací v posledních třech letech, smlouvy na vodohospodářské projekty, které některá česká města uzavřela se soukromými firmami. Upozorňuje na to, že kvůli délce těchto smluv by dotovala majetek soukromých firem, nikoli měst.

Potíže jsou i s některými ze sedmi regionálních programů. Podle zdrojů z Bruselu patří k regionům nejhůře připraveným k čerpání peněz Moravskoslezský kraj, střední Morava a severozápadní Čechy.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Pavel Drobil se ale takovým výtkám brání. “Náš operační program je prakticky připraven ke schválení a myslím, že v Bruselu hladce projde. Věřím, že ještě letos budeme čerpat první peníze,” říká náměstek.

Až jako poslední bude zřejmě schválen program nazvaný technická pomoc, ze kterého mají být placeny úřednické posily na ministerstvech, které se o chod programů budou starat. To samo o sobě není podle komise problém, protože tento program projednává až mezi posledními i s ostatními zeměmi. Češi mají ovšem potíže vůbec úředníky najít. Podle Čunka musí ministerstva rozptýlit především obavy, že jde o krátkodobá místa.

Opozice viní vládu, že za zpoždění může chaos na Čunkově ministerstvu. Naopak ministr tvrdí, že sociální demokraté špatně připravili původní plány. “Česko dost zaspalo, nereagovalo na připomínky komise. Roli ale hrál i povolební pat,” přiznal Čunek.

Autor: Radek Honzák, Zuzana Kubátová, Petr Sehnoutka

Sdílet tento příspěvek