Česko bojuje o cukr – nejspíš marně

26.09.2007
HN.IHNED.CZ

Ministři zemědělství Evropské unie dnes odhlasují pravidla reformy trhu s cukrem – a čeští farmáři i cukrovarníci opět spláčou nad výdělkem. Zatímco ještě loni byla země významným exportérem, od příštího roku bude muset cukr dovážet.

„Takovouhle reformu odmítám. Zatímco v Německu, Belgii nebo Nizozemsku mohou vyrábět cukru dvakrát víc, než spotřebují, my jsme biti,“ rozhořčuje se Oldřich Reinberger, šéf největšího domácího cukrovaru TTD Dobrovice.

„Je to prohra. Lobbovali a argumentovali jsme, jak to šlo – ale nejspíš marně,“ potvrdil i náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč, že v zázrak na dnešním jednání nevěří. Pravidla reformy doporučil včera i Evropský parlament.

Jsme biti, tvrdí Češi

Oč v evropském souboji o cukr běží?

Brusel se už loni rozhodl snížil výrobní kvóty cukru v celé unii o šest milionů tun. Cukr je totiž v unii třikrát dražší než ve světě, protože pevné výrobní kvóty zaručují pěstitelům cukrovky i cukrovarům také pevně dané vysoké výkupní ceny. Kvóty ale zároveň způsobují, že asi 25 procent drahého cukru v unii každoročně přebývá – a musí se vyvážet za obrovských subvencí. Brusel proto nyní dává podnikatelům, kteří se kvót vzdají, vydatné kompenzace.

Z Česka tak již například odešla zahraniční cukrovarnická skupina Eastern Sugar a s ní i kvóta sto tisíc tun cukru. To je skoro čtvrtina kvóty, kterou má přidělenou celá Česká republika.

„Silná cukrovarnická šestka v unii – Německo, Francie, Británie, Belgie, Nizozemsko a Polsko – zatím neodevzdala ani jednu tunu svých národních kvót. Místo vytvoření rovnováhy a zdravého konkurenčního prostředí na trhu s cukrem tak dochází ke vzniku nových deformací, na které krutě doplácíme,“ říká český europoslanec Jan Březina.

Jiskřička naděje?

Výsledkem reformy tedy není uvolnění trhu, kdy by každý mohl vyrábět bez kvót tolik cukru, kolik umí prodat. Brusel pouze omezuje kvóty a mírně snižuje pevné ceny cukrovky a cukru. Ani tato čistě administrativní reforma se však zatím nedaří. Podnikatelé se dosud vzdali jen kvót na dva miliony tun. Dnes proto většina zemí zřejmě odhlasuje, že podnikatelé budou dostávat za kvóty. Budou odškodněni i tehdy, když místo cukru začnou dělat z cukrovky biolíh.

Pokud ani to nepomůže, Brusel se chystá v roce 2010 sáhnout k plošnému škrtání kvót – prostě sebere jejich část členským zemím.

„Navrhovali jsme při dalším krácení aspoň zohlednit, že některé země už předtím o část kvóty přišly,“ doufá Reinberger, že by v budoucnu už Česko reforma tolik nebolela.

„Jsem v tomto případě skeptik. Teď nás možná trochu uchlácholí. Ale až se za pár let bude rozhodovat, půjdou dnešní přísliby stranou,“ míní však Hlaváč.

Výroba a spotřeba cukru v Česku (v tisících tun)

Autor: Martin Mařík, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek