ČSSD nabízí vládě toleranci. Za křeslo pro Paroubka

26.09.2007
HN.IHNED.CZ

Sociální demokraté chtějí mít stůj co stůj svého lídra Jiřího Paroubka v čele Poslanecké sněmovny. A využívají k tomu první příležitost, kdy si mohou klást podmínky – blížící se české předsednictví EU.

S Paroubkem do Bruselu

„Před několika dny prováděl ministr Vondra sondáže, jak si představujeme soužití koalice a opozice během předsednictví. My jsme ochotni vládě s tím předsednictvím pomoci. Ale za určitých podmínek,“ popsal možný obchod místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath.

Sociální demokraté mají podle Ratha podmínky dvě – shodu na cílech českého předsednictví a nahrazení sociálního demokrata Miloslava Vlčka v křesle předsedy sněmovny Jiřím Paroubkem.

„Musíme mít šanci podílet se na předsednictví přes ústavní činitele. Proto vznikly tyto myšlenky na možnou předvolbu,“ zdůvodnil výměnu jednoho sociálního demokrata za druhého David Rath.

ČSSD by podle Ratha na oplátku vládě slíbila, že během předsednictví EU nevyvolá hlasování o nedůvěře kabinetu. To by v praxi znamenalo, že sociální demokraté by už nechali Topolánkův kabinet dovládnout – na případné předčasné volby by totiž po skončení českého předsednictví už zbýval méně než rok.

Post šéfa sněmovny výměnou za toleranci vládě přitom ODS nabízela Paroubkovi už těsně po loňských volbách. Tenkrát ovšem byl ovšem poměr hlasů ve sněmovně sto na sto a šéf ČSSD Paroubek návrh odmítl. Vzdal by se tím totiž tehdy celkem reálných šancí na obhajobu křesla předsedy vlády.

Myšlenka oživit výměnný obchod však nemá v sociální demokracii jednohlasnou podporu.

Hašek proti handlu

Zatímco například poslanec a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach souhlasí, šéf poslaneckého klubu Michal Hašek se od „takového handlu“ distancuje. „Není to žádné oficiální stanovisko ČSSD, že bychom měli jako podmínku křeslo předsedy sněmovny pro pana Paroubka,“ prohlásil včera Hašek.

O podobných nabídkách ze strany ČSSD podle svých slov neví ani předseda vlády Mirek Topolánek. „Zatím mě nikdo neoslovil. Až taková diskuse bude, tak se k tomu samozřejmě postavím čelem,“ reagoval včera Topolánek.

Sám Paroubek, který včera byl ve Velké Británii, se k celé záležitosti vyjádří dnes. V SMS zprávě pro deník MF Dnes však tento obchod připustil.

Vlčka vynesla loni v srpnu do čela Sněmovny dohoda mezi ČSSD a ODS, podle které měl jeden z nejvyšších ústavních postů v zemi dočasně obsadit nevýrazný poslanec, který by nikomu příliš nevadil. „Dočasnost“ ovšem trvá dosud. Šéf Sněmovny Vlček opakovaně zdůrazňuje, že na své funkci nelpí. „Jde mi pouze a jen o to, aby tento post zastával člen sociální demokracie,“ řekl Vlček v pondělí.

Autor: Vladimír Šnídl

Sdílet tento příspěvek