Problémy s eurofondy mají i další ministři

26.09.2007
HN.IHNED.CZ

/Od našeho zpravodaje/

Závažné potíže s přípravou programů na čerpání peněz z Evropské unie, které stály místo ministryni školství Danu Kuchtovou, se zdaleka netýkají jen jejího resortu. Činitelé Evropské komise, kteří se podílejí na schvalování českého čerpání z unijních fondů tvrdí, že jsou i horší případy.

„Jednání o programech Vzdělání pro konkurenceschopnost a Výzkum a vývoj pro inovace se nijak neliší od ostatních, mají stejné potíže jako jiné,“ říká jeden z činitelů EK.

Program Vzdělání pro konkurenceschopnost by dokonce komise měla schválit jako jeden z prvních ještě během podzimu. Peníze na tento program půjdou z Evropského sociálního fondu, který spadá pod eurokomisaře Vladimíra Špidlu. „Nedošlo k ničemu, co by zavdalo příčinu k obavám, že se programy nestihnou schválit do konce letošního roku,“ říká Špidla. Unijní dotace na tento program by tedy měly přijít ještě letos.

Jinou kapitolou je program Výzkum a vývoj pro inovace. Z něj mají čeští vědci a vysoké školy dostat v příštích sedmi letech přes dvě miliardy eur. Ten spravuje eurokomisařka pro regionální pomoc Danuta Hübnerová a jeho projednávání pozastavila komise v červenci. „Šlo ale o zcela rutinní krok, který sloužil k získání dodatečných informací. Stejně jsme postupovali i v jiných případech,“ říká zdroj z komise. Nicméně tento program podle komise patří skutečně k těm nejpomalejším. Podle zdrojů komise to ale není vina Kuchtové. Chybná je struktura celého programu.

Komise si rozdělila 24 českých operačních programů do tří kategorií. Program Výzkum a vývoj pro inovace patří do nejhorší kategorie, u které hrozí, že bude schválena až příští rok. Není v ní ale zdaleka sám.

Podle informací HN jsou stejné nebo i větší potíže s Integrovaným operačním programem, který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj vicepremiéra Jiřího Čunka, nebo s programem Životní prostředí. Ten spravuje resort vicepremiéra Martina Bursíka.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek