Ceny bytů: rozhodne EU

04.12.2007
HN.IHNED.CZ

Ministři financí Evropské unie dnes definitivně rozhodnou, zda České republice zůstane výjimka na sníženou DPH u bydlení. S vyhlídkami to ale kvůli odmítavému postoji Německa a Dánska příliš dobře nevypadá. Oběma státům totiž vadí velké množství podobných výjimek v EU a navrhují zachovat je jen u zboží každodenní spotřeby, jako jsou léky a potraviny.

V současné době se na byty a domy v České republice vztahuje snížená sazba daně z přidané hodnoty, tedy pět procent. Od příštího roku tak daň v každém případě vzroste. O tom, zda na devět, což bude v souladu s vládní reformou nová snížená sazba, nebo devatenáct procent, rozhodnou právě ministři financí.

Přestože se předpokládá, že výjimka Evropskou unií skutečně prodloužena nebude, 19procentní sazba se i tak bude vztahovat přibližně jen na 10 procent nových bytů a domů. Může za to tzv. sociální bydlení, na které se uplatňuje snížená sazba. Sociální bydlení je v Česku definováno pro byty do 120 metrů čtverečních a pro domy do 350 metrů čtverečních. Případné zvýšení DPH na 19 procent by se tak týkalo jen luxusnějších bytů s velkou obytnou plochou.

To potvrzuje i vedoucí komunikace skandinávské stavební společnosti Skanska Ondřej Šuch. Do nově definované kategorie sociálního bydlení se vejde 90 procent naší nabídky domů i bytů, uvedl Šuch pro server iHNed.cz.

Podle vedoucí úseku marketingu realitní společnosti Central Group Martiny Pavlisové je trh na změny sazby DPH v zásadě připraven. Předpokládá, že ceny bytů vzrostou přibližně o rozdíl daně. Dá se nicméně očekávat, že u některých konkrétních bytů z kategorie mimo sociální bydlení nebude tržně únosné promítnout celý rozdíl v sazbách DPH do ceny pro koncového zákazníka a částečně bude nárůst nutno krýt obchodní marží developera, dodala pro server iHNed.cz Pavlisová.

U sociálního bydlení byl již rozdíl čtyř procent většinou zakalkulován v cenách bytů u nových projektů, potvrdil její slova místopředseda představenstva developerské společnosti Real Spektrum Jiří Fajkus a dodal: U větších bytů se bude o 14 procent cenového rozdílu muset rozdělit developer snížením marže, stavební firma zvýšením produktivity práce a finální investor do pěti procent.

Ředitel developerské firmy Ekospol Karel Zeman předpokládá, že se zvýšení sazby DPH promítne do cen úplně.

Například byt o výměře 130 metrů čtverečních, který do konce roku 2007 bude za cenu 6 240 000 korun, bude po 31. 12. 2007 za cenu 7 072 000 korun, tedy o 832 000 korun dražší, uvedl pro server iHNed.cz.

Ve spolupráci s www.iHNed.cz

Autor: Miroslav Cvrček, Tomáš Králíček

Sdílet tento příspěvek