Vondra učí, jak řídit EU

13.02.2008
HN.IHNED.CZ

Rady dává českým ministrům vicepremiér Alexandr Vondra, aby si v Evropě neuřízli ostudu. Příležitostí budou mít během českého předsednictví v EU v prvním pololetí roku 2009 víc než dost.

Naučte se pořádně vyslovovat křestní jména svých kolegů z ostatních zemí a taky raději moc nežertujte. Tlumočníci by vás nemuseli pochopit.

Proto Vondra ministrům raději připravil příručku, která je má připravit na to, jak úspěšně řídit schůze členů vlád celé unie. Dnes, v roli řadového unijního reprezentanta, na ně ministři často raději posílají náměstky, prý kvůli časovému vytížení.

Příručka například ministry varuje před tím, že z vrcholných evropských jednání nemohou jen tak ztratit, i když budou znovu zaneprázdnění.

„Je nezbytné, aby předsedající český ministr přijel na místo jejího zasedání večer před dnem samotného jednání a musí být vždy přítomen zasedání rady až do jeho konce,“ nabádá nekompromisně příručka. S podobně elévskými radami přichází brožura, i co se týče evropských institucí.

Hned na začátku Vondrovi diplomaté radí, že ministři by měli hlavně čerpat ze svých zkušeností. Přitom příručka je laděna spíše jako učebnice pro začátečníky, u nichž s velkými zkušenostmi počítat nelze.

Například ministr průmyslu Martin Říman se podle svého tiskového mluvčího Tomáše Bartovského zúčastnil loni tří z deseti evropských schůzí, slabou účast mají i jiní členové vlády.

„Náročný pracovní program ministrovi neumožňuje účastnit se každé ministerské Rady EU,“ uvedl Bartovský.

A tak ministrům zřejmě rady přijdou skutečně vhod. Dozví se třeba i to, jak uklidnit rozhádané kolegy. „Když některá delegace trvá osamoceně na nějakém bodu, který se nezdá být citlivý, může předsedající poukázat na chybějící podporu a dotyčnou delegaci vyzvat, aby se svého postoje vzdala,“ píše se v kapitole Tipy a triky ke hledání kompromisu.

Tam se také radí, kdy je dobré jednání přerušit, aby se evropští politici raději domluvili v kuloárech. Nebo jak téma nadhodit při společné večeři. Čeští politici také dostávají pár rad, jak se vypořádat s pozorností novinářů. „Přijíždějící a odjíždějící ministr musí projít vchodem VIP, kde může být osloven zástupci médií. Doporučuje se při příjezdu učinit jedno nebo dvě krátká „citovatelná“ sdělení.“

„S příručkou jsme se inspirovali u finského předsednictví, také pro ministry chystáme přednášky třeba bývalých významných evropských politiků,“ říká vicepremiér Vondra.

Počet rad, na nichž se nejlépe získávají praktické zkušenosti, se liší podle toho, jak do kterého resortu zasahují evropské předpisy. Podobně jako ministr Říman si „áčka“ v unijní docházce připisovali i další ministři, třeba šéf resortu financí Miroslav Kalousek chyběl na pěti z 11 schůzek, nebo ministr životního prostředí Martin Bursík na dvou ze šesti.

Ministři si také budou muset před českým vedením unie vybrousit angličtinu. Minimálně pro zákulisní jednání. Například ministr Říman si ale zřejmě nechá formální jednání tlumočit. „Vrcholné instituce EU dbají na dodržování práva politiků hovořit na oficiálních jednáních úředním jazykem země, kterou zastupují. Může to být i otázka národní hrdosti,“ říká ministrův mluvčí Bartovský.

Autor: Tereza Nosálková

Sdílet tento příspěvek