V boji o dotace z Bruselu vítězí Škoda

14.03.2008
HN.IHNED.CZ

České podniky se naučily „ždímat“ Evropskou unii. Jen na dotacích v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání si už rozdělily více než osm miliard korun – to je deset procent ze všech evropských dotací v letech 2004 až 2006.

Hitparádu nejúspěšnějších žadatelů podle agentury CzechInvest, přes kterou dotace na podporu průmyslu jdou, jednoznačně vede plzeňská Škoda Holding. Ta už z unie inkasovala zhruba 375 milionů korun.

Stomilionovými příspěvky se ale mohou pochlubit i další české firmy. Tři sta milionů směřovalo třeba do pardubické firmy TechnoPark, více než sto padesát čtyři milionů dala unie i brněnské firmě Unis.

„Žádali jsme celkem čtyřikrát a čtyřikrát nám byl projekt schválen,“ říká Alena Michnová ze společnosti Unis. Firma peníze použila na vývoj letecké elektroniky.

Rekordman Škoda Holding, která byla při podávání žádostí úspěšná hned osmkrát, si z dotací postavila nové závody. „Prostředky z unie jsme využili mimo jiné při výstavbě čtrnácti nájemních hal, které budeme pronajímat dalším subjektům,“ říká Radka Pistoriusová ze Škoda Holding.

Šanci má každý druhý

Celkem své žádosti v prvním období v letech 2004 – 2006 přes agenturu CzechInvest podalo 2440 českých podnikatelů, úspěšná byla polovina. Největší zájem se strhl o programy Rozvoj, Marketing a Inovace. V inovačním programu si odnesla padesát milionů například textilka Juta nebo výrobce léčiv Biomedica. Ta tento týden otevřela novou výrobu léčiv za 63 milionů, kterou téměř z poloviny kryje právě dotace. Nejvíce peněz z Bruselu putovalo do programů Reality a Prosperita. Díky nim si například Vědeckotechnický park v Plzni připsal 149 milionů korun a firma Adelardis získala na výstavbu šesti nájemních hal sedmdesát dva miliony. „V programu Reality bylo schváleno 108 projektů na zlepšení podnikatelské infrastruktury. Zatím bylo proplaceno více než 1,156 miliardy korun,“ říká Lucie Králová z CzechInvestu. Právě tady peníze často pomáhají oživit opuštěné průmyslové areály.

Jih Moravy chce nejvíc

Nejaktivnější žadatelé o dotace jsou jednoznačně z Jihomoravského kraje. O podporu odtud usilovalo zhruba tři sta sedmdesát společností. Nejvíc peněz si však odnesli Středočeši – více než miliardu korun. Mezi nejúspěšnější lokality patří zejména okolí hlavního města, odkud pochází třetina projektů v programech Inovace a Prosperita.

Připraveno je 100 miliard

V současné době už běží druhé kolo soutěže o evropské peníze. „Připraveno je přibližně sto miliard, o něž bude možné žádat až do do roku 2013,“ dodává Králová. Od začátku března se mohou zájemci registrovat například s projekty, které mají vytvořit nová pracovní místa v IT sektoru. Nově se o dotace mohou ucházet i mezinárodní firmy. „Díky tomu žádáme o desítky milionů především v programech určených na vzdělávání a tvorbu pracovních míst,“ říká Jan Kopecký ze Siemensu.

Nejúspěšnější firemní příjemci dotací EU

(v milionech korun, podle programů)

Program Prosperita

Techno Park 299,8

Jihomoravský kraj 184,3

Program Reality

UNIS Invest 119,1

BBC Brno 97,1

Program Klastry

Omnipack 44,9

Program Školicí střediska

Slovácké strojírny 16,2

Program Obnovitelných zdrojů

Reno Energie 86,4

Program Inovace

Synthesia 50,0

Program Rozvoj

Ecopak 6,0

Zdroj: Czechinvest

Autor: Zuzana Luňáková, Jan Beránek

Sdílet tento příspěvek