Zákon pomůže k Evropským penězům

03.04.2008
HN.IHNED.CZ

Ve Vyskytné na Vysočině mají základní školu, která potřebuje zateplení a nová okna. Peníze na rekonstrukci obec nemá, dosud navíc neměla ani nárok na evropské dotace. „Zákon o vrácení majetku církvím to změní, takže dotaci snad dostaneme,“ těší se starosta Vyskytné Josef Fridrichovský.

Problém je v tom, že škola stojí na pozemcích, na které se doposud vztahoval blokační paragraf. V minulosti byly totiž zabaveny církvi, takže se s nimi nijak nemohlo nakládat – stát je nemohl prodat ani převést na obec.

Škola tak v žádosti o dotace nemohla dokázat, komu pozemky patří.

Včerejší rozhodnutí vlády by Vyskytné mohlo pomoci. „Pozemky budou odblokovány, a tím s nimi budou moci církve či stát nakládat,“ vysvětluje mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková.

Fridrichovský věří, že se Vyskytné podaří pozemky pod školou získat. „Pokud budou vráceny církvi, jsme předběžně domluveni na jejich odkoupení, pokud připadnou státu, pokusíme se o nějaký dlouhodobý pronájem,“ říká.

Obec už do školy investovala čtvrt milionu na novou střechu, víc peněz však podle Fridrichovského nemá.

Zákon o narovnání majetkových vztahů mezi církvemi a státem takto přímo pomůže řadě obcí k evropským i státním dotacím. „Blokační paragrafy se totiž dotýkaly právě řady škol a jiných veřejných zařízení,“ míní místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech. „Obce teď konečně budou moci učinit kroky k jejich rozvoji,“ uzavírá.

Autor: (kott)

Sdílet tento příspěvek