Polsko prodává velkou porci státního majetku

04.04.2008
HN.IHNED.CZ

V žádné zemi Evropské unie nemá stát tak silné postavení v ekonomice jako v Polsku. Majetkové podíly drží ve více než 1200 firmách, které vytvářejí nejméně pětinu hrubého domácího produktu země.

„Chceme, aby tento podíl během čtyř let klesl na desetinu. Proto se tempo privatizace výrazně zrychlí,“ prohlásil včera podle agentury Bloomberg ministr pro správu státního majetku Aleksander Grad.

Polsko během hospodářské transformace prodávalo mnohem méně státního majetku než okolní země. Jedním z hlavních důvodů bylo, že se tam často střídaly vlády. Ta nová přitom mnohdy rušila sliby té předchozí.

A tak zatímco Česko nebo Slovensko nyní státní majetek spíše doprodávají, Polsko je v tomto ohledu výjimečné. „Investory přitahuje jako silný magnet, neboť žádná jiná země EU v současné době nenabízí takovou porci nezprivatizovaných firem. Dokonce i rumunská či bulharská nabídka je mnohem omezenější,“ komentuje Marek Hatlapatka z firmy Cyrrus.

Stát se těší na miliardy

Polská vláda prohlašuje, že díky privatizaci státní pokladna v letech 2008 – 2011 získá pět až sedm miliard zlotých ročně (až 51 miliard korun). „To nám umožní snižovat každý rok schodek veřejných financí nejméně o půl procentního bodu,“ řekl listu Gazeta Prawna ministr financí Jan Rostowski. Veřejné finance by tak mohly být v roce 2011 v mírném deficitu odpovídajícím jednomu procentu HDP.

Ministr Grad upřesnil, že vláda hodlá v letošním druhém pololetí prodat svá zbývající čtyři procenta akcií v největší telekomunikační společnosti TPSA také v peněžním ústavu Pekao.

Podle něj je možné, že vláda odprodá svůj zbývající podíl v TPSA rovnou hlavnímu majiteli – společnosti France Telecom, která drží 47,5 procenta akcií. „S Francouzi stále jednáme. Nelze ale vyloučit, že prodej se nakonec uskuteční přes varšavskou burzu cenných papírů,“ cituje agentura Bloomberg ministra Grada.

Na „definitivním“ seznamu nabízených firem je také peněžní ústav BG#143#, poskytující služby agrárnímu a potravinářskému sektoru, chemička Zaklady Azotowe Tarnów, dodávající dusíkatá hnojiva, či Polska Grupa Energeticzna.

Tou pravou průmyslovou perlou ale je kombinát KGHM, největší evropský producent mědi, jehož tržní hodnota nyní dosahuje skoro šesti miliard eur. Stát drží v tomto vysoce výnosném podniku více než dvoupětinový podíl.

„Zatím je předčasné říkat, zda ho stát sníží,“ podotkl Grad. Naproti tomu vláda ochotně pustí na burzu část akcií banky PKO. V největším polském ústavu podle hodnoty aktiv jí dosud patří 51,5 procenta.

ČEZ nyní vyčkává

Co a jak bude privatizovat severní soused, sledují i české firmy. „Pravděpodobně nebudou mít ambice vstoupit do polského finančního sektoru. Tam může spíše uspět některý ze zahraničních vlastníků českých bank,“ míní hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Zájem o Polsko jeví nadále elektrárenská společnost ČEZ. Ta v Polsku vlastní elektrárny Elcho a Skawina a nyní se zajímá o konglomerát PAK složený ze tří elektráren s celkovým instalovaným výkonem přes 2300 megawattů.

„Naše záměry se nemění, avšak zatím jsme v jednání nepokročili. Stále čekáme, kdy polská vláda upřesní své záměry v energetice a rozběhne další privatizaci,“ řekl včera HN mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Autor: Václav Lavička

Sdílet tento příspěvek