Řekové: ne důchodové reformě

08.04.2008

Protesty jsou součástí série stávek, které se šíří všemi sektory, od pekařů a zaměstnanců komunálních služeb po právníky a bankéře. Od loňského prosince se v Řecku uskutečnily tři celonárodní generální stávky. Minulý měsíc stávka zaměstnanců hlavní energetické společnosti způsobila na 17 dní výpadky dodávek elektřiny po celé zemi.

Parlament již schválil nepopulární reformy, které omezují předčasné odchody do důchodu a slučují lukrativní penzijní fondy s těmi, které mají problémy. Reforma má podle vlády v čele s Kostasem Karamanlisovem zabránit zhroucení skomírajícího sociálního systému. Pokud by neprošla, systém by se podle vlády do 15 let vyčerpal. Odbory ale tvrdí, že změny sníží penze a zdravotní výhody, poškodí pracující matky a zvýší finanční tlak na důchodce.

Důchodovou reformu po Řecku požaduje již léta Evropská unie. Jejím cílem je radikálně snížit počet penzijních fondů ze současných více než sto na 13, vést zaměstnance k tomu, aby pracovali i po dosažení důchodového věku (důchodový věk je dnes 65 let u mužů a 60 let u žen) a výrazně omezit předčasné odchody do důchodu.

čtk, oez

Sdílet tento příspěvek