Kritika EU vedla k pádu bulharského ministra

14.04.2008
Evropská komise kritizovala Bulharsko za neefektivní boj s organizovaným zločinem. Ministr vnitra bulharské vlády odstoupil.

Bulharský ministr vnitra Rumen Petkov včera odstoupil a premiér Sergej Stanišev jeho demisi přijal. Petkovova rezignace následovala po skandálu, který vyvolalo zatčení dvou vysokých policejních činitelů a jejich obvinění ze zneužití pravomocí a z předání tajných informací zločineckým bossům. Za nedostatečný boj proti zločinnosti a místním mafiím byl Staniševův kabinet opakovaně kritizován orgány EU.

Tvrdou kritiku vůči Petkovovi přiživily i dvě nájemné vraždy z minulého týdne. Jejich obětí se v Sofii stali Borislav Georgiev, ředitel společnosti Atomenergoremont, která se stará o údržbu jaderné elektrárny v Kozloduji, a populární autor devíti knih o bulharské mafii a bývalý člen gangu Georgi Stoev.

Evropská unie vzápětí vyzvala Sofii k bezodkladným krokům proti organizovanému zločinu a celkově rozbujelé kriminalitě v Bulharsku.

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do EU na začátku roku 2007, Brusel ale podmínil jejich vstup reformou soudnictví a zesílením boje s korupcí a organizovaným zločinem. V minulosti si zástupci unie několikrát stěžovali, že boj s korupcí je v těchto dvou zemích nedostatečný. Od pádu komunismu v roce 1989 bylo v Bulharsku spácháno kolem 150 nájemných vražd, ani v jednom případě nebyl nikdo obviněn.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek