Berlusconi: „Vzhůru Evropo!“

16.04.2008
Berlusconi chce, aby EU „opět“ dosáhla celosvětového vlivu.

Nastupující staronový italský premiér Silvio Berlusconi dnes prohlásil, že se bude snažit o to, aby Evropská unie dosáhla stejného vlivu na mezinárodní vývoj, jaký prý měla ještě v době, kdy naposledy zastával v Itálii premiérský úřad. Berlusconi odešel z čela vlády v roce 2006, kdy prohrál parlamentní volby a vystřídal ho levicový premiér Romano Prodi.

V rozhovoru pro jednu ze svých televizních stanic 71letý mediální magnát zdůraznil, že EU potřebuje špičkový tým vůdců, který zajistí, aby svět bral Evropu skutečně v potaz.

Existuje potřeba rekonstruovat Evropu, která má v západním světě vůdčí úlohu a která je s to odhodlaně řešit problémy, jimž svět čelí, prohlásil Berlusconi. Svou novou vládu by měl Berlusconi představit do týdne, funkce by se měla ujmout do měsíce.

Jak připomněla agentura Reuters, Berlusconi během mandátu v letech 2001-2006 čelil výtkám, že Itálii naopak izoluje od jejích evropských partnerů a že se soustředil na kontakty se zeměmi mimo EU, jako jsou Spojené státy, Rusko a Izrael.

Berlusconi si navíc mezi svými kolegy v unii nezískal žádné dobré renomé, naopak, stal se podle Reuters poměrně často terčem oprávněné kritiky. Například když veřejnost šokoval parohy, které na společném snímku ze summitu premiérů členských států EU udělal prsty nad hlavou předsedy španělské vlády. Nebo když během projevu v Evropském parlamentu přirovnal německého poslance ke kápovi nacistického koncentračního tábora.

Dnes Berlusconi ujistil, že chce být na summitech EU ten nejmoudřejší. Poukázal na to, že i během předcházejících dvou let, kdy zastával v italské politice roli vůdce pravicové opozice, udržoval s nejvyššími představiteli světa velmi dobré osobní vztahy. Dokumentoval to i tím, že ho po pondělním vítězství v italských volbách už pozval na návštěvu britský premiér Gordon Brown, že měl velmi dlouhý telefonický rozhovor s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a že mluvil také s předsedou španělské vlády Josém Luisem Zapaterem.

Navíc oznámil, že ho americký prezident George Bush pozval na oběd do USA, termín ale Berlusconi neupřesnil.

Ve čtvrtek se má Berlusconi sejít ve svém letním sídle na Sardinii s odstupujícím ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který se bude vracet do Moskvy z jednání v Libyi.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek