Itálie prožila politické zemětřesení

16.04.2008
HN.IHNED.CZ

/Od našeho spolupracovníka/

Silvio Berlusconi dosáhl v předčasných parlamentních volbách stejně drtivého vítězství jako v roce 2001 – v Senátu i v Poslanecké sněmovně má k dispozici silnou většinu. „Dnes je ale situace jiná,“ řekl, „tentokrát mám za sebou dlouhou zkušenost ve vládě, znám ústrojí státu, a proto nebudeme ztrácet čas.“

Nová vláda bude mít jen 12 ministrů a čtyři budou ženy. Polovina ministrů bude pocházet z dosavadní strany Forza Italia a o druhou polovinu se podělí Liga Severu a dosavadní Národní Aliance. Na podzim se bude konat slučovací sjezd Forza Italia a Národní Aliance. „O složení vlády rozhodnu koncem týdne, ale mám již vše srovnáno v hlavě,“ řekl novinářům nadšený Berlusconi.

Vláda poprvé v Neapoli

Slíbil, že první zasedání nové vlády se bude konat v Neapoli, „protože odstranění skandálu s odpadky je tou nejnaléhavější otázkou“.

Druhá schůze by se měla konat nedaleko Milána, na letišti Malpensa, kde se má projednat osud letecké společnosti Alitalia a tohoto velkého letiště, které nyní pracuje na méně než 30 procent kapacity. Tajemník vítězné Ligy Severu Umberto Bossi řekl, že „do tří měsíců je třeba v parlamentu předložit návrh zákona na daňovou federalizaci Itálie“, a dodal, že „vzhledem k tomu, že něco podobného bylo i v návrhu Veltroniho, nevidím důvod, proč by se to nemělo podařit“.

V Itálii se od nedělního a pondělního hlasování očekávaly změny, ale nikdo si nepředstavoval, že dojde k „cunami italské levice“, jak prohlásil politolog Ilvo Diamanti. Šéfredaktor hospodářsko-finančního deníku Sole 24ore Ferruccio De Bortoli byl střízlivěji: „Jde o definitivní zrod druhé italské republiky“.

Jen pět stran

V novém parlamentu bude zasedat jen pět stran a politické spektrum se velmi zjednodušilo – rozhodující pozici bude mít vítězný Lid svobody a poražená Demokratická strana, role ostatních bude zcela marginální. Navíc, z italského parlamentu zmizela extrémní křídla – na pravici i na levici.

Poprvé od roku 1946 v římském parlamentu nebude nikdo, kdo se hlásí ke komunismu.

Bývalý prezident Francesco Cossiga brzdí nadšení některých komentátorů.

„Mohlo by to způsobit obtíže. Extrémní levice nebude zastoupena v parlamentu a to by některé horké hlavy mohlo inspirovat k terorismu,“ říká Cossiga, který byl v 70. letech i ministrem vnitra. V novém parlamentu nebude ani žádný zástupce Zelených, kteří se připojili k extrémní levici. Vedení všech těchto poražených stran již rezignovala.

Walter Veltroni ale rezignovat nebude. „Berlusconi sice zvítězil, ale Demokratická strana, která se zrodila teprve na podzim loňského roku, je druhou nejsilnější silou v zemi a naše cesta teprve začíná,“ řekl v pondělí večer.

Výsledek voleb je horší, než vedení Demokratů očekávalo, ale všichni uznávají, že před třemi měsíci byly perspektivy mnohem horší a že Veltroniho rozhodnutí rozejít se s extrémní levicí bylo správné. Do parlamentu přivedl nové, netřelé, a především mladé tváře.

Autor: Josef Kašpar

Sdílet tento příspěvek