Země EU musí vrátit miliardy

17.04.2008
FINANCNIMANAGEMENT.CZ

Členské státy Evropské unie musí do unijního rozpočtu vrátit 85 milionů eur (více než dvě miliardy korun), ze špatně využitých zemědělských dotací. Novináře o tom v polovině dubna informovala Evropská komise. Česko musí část dotací vrátit také, ale jde jen asi o 250 tisíc korun za „překročení finančních stropů“.

V roli největších hříšníků se již tradičně objevili Španělé a Francouzi. Největší částku přitom musí vrátit zemědělci z Iberského poloostrova. Neoprávněně využili více než 55 milionů eur (1,4 miliardy korun). Většina přitom připadá na dotace na výstavbu vinic, jejichž vybudování ovšem bylo ilegální. Španělsko má ale i mezery v kontrole kvality.

„Účetní dvůr zaznamenal v posledních letech značné zlepšení v našem kontrolním systému a stávající úroveň chceme ještě dále vylepšit. Běží totiž o peníze daňových poplatníků, a ti chtějí mít oprávněně jistotu, že se tyto peníze vynakládají odpovědně,“ dodala eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová.

Evropští auditoři sice skutečně konstatovali, že vyplácení zemědělských dotací se zlepšuje a zprůhledňuje, ale opět to byl jeden z hlavních důvodů, proč Evropský účetní dvůr potřinácté za sebou odmítl schválit rozpočet EU. Unie údajně v zemědělství promrhá miliardy a místo toho, aby peníze skončily u farmářů, míří prý mnohdy na golfová hřiště či do jezdeckých klubů.

Sdílet tento příspěvek