Evropané chodí méně do kina

09.05.2008

Návštěvnost kin v EU v loňském roce mírně klesla, Česká republika však patří ke světlým výjimkám.

Návštěvnost kin v zemích Evropské unie v loňském roce oproti roku 2006 klesla o 1,3 procenta, podle odhadů Evropské audiovizuální observatoře činila 919,4 milionu diváků. Česká republika jako jedna z mála zemí zaznamenala nárůst počtu návštěvníků kin, kterých meziročně přibylo o 11,4 procenta na 12,82 milionu diváků.

Podle výroční zprávy, která byla zveřejněna týden před začátkem mezinárodního filmového festivalu v Cannes, hlásí největší úbytek návštěvníků kin Slovensko, a to 18,3 procenta. Největší nárůst zaznamenali v Litvě, kde loni přišlo do kin o třetinu více lidí než v roce 2006. V případě Litvy i České republiky observatoř poznamenává, že diváků přibylo především díky vynikající návštěvnosti filmů domácí produkce. Loni bylo do českých kin uvedeno 18 nových domácích filmů; letos jich má být 32.

Návštěvnost kin však klesala i v evropských velmocích jako Francie (-5,9 procenta), Německo (-8,2 procenta) či Španělsko (-3,9 procenta). Naopak o 3,7 procenta stoupla v Británii, kde bylo loni prodáno 162 milionů vstupenek. Výrazný nárůst zaznamenali v Itálii, kde bylo loni prodáno 120 milionů vstupenek, což je o 13 procent více než v roce 2006.

Produkce celovečerních filmů loni v zemích EU stoupla o deset snímků a dosáhla 921 filmů. Statistiky však poprvé zaznamenávají i příspěvky Bulharska a Rumunska, které vstoupily do EU v roce 2007. Meziroční nárůst počtu filmů vyrobených v EU činí 1,1 procenta.

Ve Francii se loni natočilo 133 čistě domácích filmů a 52 koprodukcí, v nichž měla země galského kohouta většinový podíl. Je to druhá nejvyšší produkce francouzské kinematografie v historii. Španělsko hlásí 115 národních snímků a 30 koprodukcí s většinovým podílem, Itálie 92 respektive 16 snímků.

Filmy vyrobené v EU se podílely na evropské návštěvnosti kin z 28,8 procenta. Mezi dvaceti nejnavštěvovanějšími snímky je šest britských, pět italských a čtyři francouzské.

Nejnavštěvovanějším filmem v EU byla loni britsko-americká koprodukce Harry Potter a Fénixův řád, na kterou bylo prodáno 38,4 milionu vstupenek. Druhý skončil snímek Piráti z Karibiku – Na konci světa s 36,5 miliony diváků a třetí Shrek Třetí s 36 miliony prodaných vstupenek.

Nejnavštěvovanějším evropským filmem byly britské Prázdniny pana Beana (15,2 milionu diváků), druhý byl francouzský snímek Edith Piaf, na jehož koprodukci se podílela i Česká republika (7,2 milionu). Třetí skončil francouzský snímek Taxi 4 (5,3 milionů diváků).
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek