Španělská ETA se přihlásila ke čtyřem atentátům

09.05.2008
Separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) se dnes přihlásila ke čtyřem nedávným atentátům a obvinila vládní socialisty a Baskickou národní stranu, že chtějí Baskicku vnutit nový pakt o autonomii.

Skupina se přihlásila ke dvěma bombovým útokům proti televizním vysílačům v Baskicku a v sousední Navaře z 30. března a 12. dubna a ke dvěma útokům proti kancelářím španělské vládní socialistické strany v baskických městech Bilbao a Elgoibar ze 17. a 20. dubna.

Nelegální organizace tvrdí, že vládní Španělská dělnická socialistická strana (PSOE) a Baskická národní strana (PNV), která má rozhodující slovo v baskických institucích, chtějí obnovit současný autonomní status Baskicka pocházející z roku 1979. ETA bojuje za samostatné Baskicko od roku 1968 a za tu dobu připravila o život více než 800 lidí.

Tyto strany chtějí baskickému lidu vnutit nový pakt o autonomii, uvedla ve svém sdělení organizace, kterou považuje za teroristickou nejen Madrid, ale také Evropská unie a Spojené státy. S takovým stavem nebudeme nikdy souhlasit, prohlásila.

ETA, která loni v létě obnovila útoky po více než ročním příměří a neúspěšné snaze španělské socialistické vlády o dialog, v prohlášení připomněla, že jejím cílem je nezávislé Baskicko.

Toho dosáhneme, tvrdí organizace, která se v předešlém prohlášení přihlásila k vraždě bývalého socialistického radního z baskického Mondragónu ze 7. března, jen dva dny před parlamentními volbami, v nichž socialisté znovu zvítězili.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek