Ministři a Havel budou dnes debatovat o hodnotách EU

27.05.2008
čtk

Budoucí společné politiky Evropské unie, její hodnoty a hranice patří k tématům, o nichž se dnes v Praze bude mluvit při česko-francouzském kolokviu Evropské vize.

K hlavním účastníkům budou patřit vicepremiér Alexandr Vondra, francouzský ministr zahraničních a evropských věcí Bernard Kouchner, jeho český protějšek Karel Schwarzenberg, bývalý prezident Václav Havel nebo politolog Jacques Rupnik.

Kolokvium má podle ministerstva zahraničí podtrhnout zesílené partnerství mezi oběma zeměmi a připravit jejich následná předsednictví v EU. Zároveň zahajuje Francouzskou sezonu v Česku.

První část debat o směřování EU absolvovali její aktéři z řad politiků i zástupců akademické sféry v pondělí v pražském Karolinu. Diskutovali mimo jiné o tom, zda by měla unie tvořit Evropu vlastí, nebo určitou federaci. Podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta ale není nutné mít představu cílového stavu EU. Evropa nikdy nebyla charakterizována nějakou sdílenou vizí, že tam a přesně tam směřujeme, uvedl Pithart.

Souběžně s kolokviem se v Praze uskuteční jednání ministrů Česka, Švédska a Francie o společném osmnáctiměsíčním programu pro předsednictví v EU. Dokument rámcově vymezuje prostor pro aktivity Rady EU od 1. července 2008 do 31. prosince 2009.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek