Priority ČR, Francie, Švédska: Energetika a klima

27.05.2008
čtk

Česká republika, Francie a Švédsko se dnes shodly na společném osmnáctiměsíčním programu pro předsednictví v Evropské unii, mezi jehož priority bude patřit energetika, energetická bezpečnost a klima.

Zhruba sedmdesátistránkový program bude výchozím dokumentem pro tři šestiměsíční předsednictví, kterých se od července postupně ujme Francie, Česko a Švédsko. Obsahuje kapitoly týkající se 17 témat, má být reformní a zajistit, aby předsedající země nevybočovaly z daných politických směrů.

Význačným bodem všech tří předsednictví bude energetika a klima, oznámil vicepremiér pro EU Alexandr Vondra, švédská ministryně pro EU Cecilie Malmströmová a francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet, kteří jednali v Praze. Mälstromová doplnila důraz na konkurenční ekonomiku, migrační politiku, vztahy se sousedy a formování EU jako globálního hráče.

Vondra uvedl, že v době českého předsednictví v prvním půlroce 2009 bude potřeba mimo jiné dokončit strategický energetický plán. Budeme debatovat o tom, jak to udělat, abychom se doplatili a přitom nevykrváceli, prohlásil vicepremiér. Na Švédsku pak podle něj bude přinést společnou evropskou pozici na klimatickou konferenci do Kodaně a domluvit se v této otázce s Čínou a USA.

Ministři připustili, že každý stát měl při vyjednávání o společném programu své představy, které musel zohledňovat s ohledem na jiné názory. Bylo tak nutné hledat kompromisy. Stalo se to například v oblasti zemědělství a v sousedské politice EU. Program, který má podle Jouyeta EU přiblížit lidem, tak například klade důraz na vyváženost mezi politikou vůči jižním (středomořským) a východním sousedům (Balkán, Ukrajina či Moldavsko).

Zástupci Česka, Francie a Švédska dnes podrobnosti programu nezveřejnili. Chtějí tak učinit až po 16. červnu, kdy budou dokument schvalovat ministři zahraničí sedmadvacítky. Dnešní symbolické vyjádření shody nad společným dokumentem je důkazem, že naše spolupráce probíhá velmi dobře a nese společné ovoce, uvedl Vondra.

Dokument se skládá ze dvou hlavních částí takzvaného strategického rámce a operačního programu, který tvoří většinu dokumentu a obsahuje jednotlivé kapitoly. Je tam rozvoj unie, energetická a klimatická politika, růst a zaměstnanost, obecná ekonomická témata, konkurenceschopnost, výzkum a inovace, zaměstnanost a sociální politika, rovnost pohlaví a boj proti diskriminaci, zdraví a spotřebitelé, kultura, udržitelný rozvoj, životní prostředí, doprava, zemědělství a rybolov, politika soudržnosti, prostor svobody a bezpečnosti a nakonec spravedlnost a zahraniční politika.

Osmnáctiměsíční program je pracovním programem jedné ze tří evropských institucí – Rady EU. Rámcově vymezuje trasu, kterou se bude EU ubírat od letošního července do konce roku 2009, kdy se v předsednictví vystřídají Francie, Česko a Švédsko. Je to podle ministrů podruhé, kdy takový společný program v EU vznikl. Česko bude tváří, mluvčím, koordinátorem a předsedou EU v první půlce roku 2009.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek