ETA přes zatčení svých členů pokračuje v boji

31.05.2008
čtk

Odhodlání pokračovat v boji za nezávislé Baskicko i po nedávném zatčení svých členů, včetně svého údajného nejvyššího šéfa, dnes vyjádřila separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA).

Jedná se o první prohlášení ETA od 20. května, kdy byl se třemi komplici zatčen na jihu Francie domnělý předák této zakázané teroristické organizace Javier López Pena.

ETA se dnes také přihlásila k pumovému atentátu, který 14. května usmrtil policejního důstojníka na severu Španělska. Pokud se nebude věnovat odpovídající pozornost kořenům tohoto problému (Basků), konflikt bude pokračovat, zdůraznili separatisté. Podle agentury Reuters je varování adresováno španělské i francouzské vládě.

Španělská média označila minulý týden zatčení Peni za nejtvrdší ránu, jaká byla ozbrojené skupině zasazena od října 2004, kdy byl na jihozápadě Francie zatčen její bývalý šéf Mikel Albizu řečený Mikel Antza. Španělská policie uvedla, že zatčení tohoto předáka a stovky dalších radikálních separatistů v posledním roce oslabilo ETA, která však dále zůstává hrozbou.

ETA je za 40 let boje za samostatný stát Basků zodpovědná za více než 800 životů. Baskický stát by se měl podle ní skládat ze čtyř provincií ve Španělsku (Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra) a tří ve Francii: Labourd (Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa).

Od doby, kdy loni v červnu přerušila pro nové neshody s Madridem příměří, spáchala skupina, která je na seznamu teroristických organizací Evropské unie i Spojených států, dvacítku atentátů a přihlásila se k zavraždění čtyř osob.
čtk, oez

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek