Sňatky homosexuálů pobouřily počestné řecké občany

03.06.2008
Na malém řeckém ostrově Tilos v Egejském moři dnes uzavřely občanský sňatek první dva homosexuální páry, jež využily nejasné formulace v řeckém zákonu o manželství, který nespecifikuje pohlaví manželů.

Sňatky vzápětí vyvolaly spory kolem práv gayů a lesbiček v Řecku, kde v této otázce panuje velký konzervatismus.

Oba páry, dva muže a dvě ženy, sezdal socialistický starosta Anastasios Aliferis za přítomnosti třicítky svědků, místních obyvatel i homosexuálních aktivistů. Řecký zákon z roku 1982 neuvádí, zda se má občanský sňatek uskutečnit jen mezi mužem a ženou.

Několik hodin po obřadu však prokurátor z Rhodosu, jemuž Tilos podléhá, oznámil, že oba sňatky jsou neplatné, a vyzval starostu, aby je nezanášel do úředních knih. Zároveň zahájil vyšetřování týkající se případného překročení pravomoci ze starostovy strany.

Za nelegální označil takové sňatky řecký ministr spravedlnosti Sotirios Chadjigakis. V Řecku neexistuje zákonný základ pro uzavírání manželství mezi homosexuály, zákon se týká výhradně heterosexuálních párů, zdůraznil.

Prokurátor nejvyššího soudu Jorgos Sanidas minulý týden varoval, že takové sňatky mohou být prohlášeny za neplatné a nelegální.

Uzavřené sňatky jsou již zaneseny v úředních knihách, nezruším je, řekl starosta Anastasios Aliferis. Podle zákonů platných v Evropské unii se místní správa nemůže dopouštět diskriminace, doufám, že o tom budou zodpovědní činitelé přemýšlet a nezesměšní naši zemi, zdůraznil.

Oba páry chystaly sňatky již několik měsíců. Bude-li to třeba, jsou připraveny obrátit se až k Evropskému soudu pro lidská práva.

Konzervativní vláda nedávno přišla s návrhem legalizovat svazky nesezdaných párů, nehodlá však do této zákonné úpravy zahrnout homosexuály. Ministr spravedlnosti to dnes potvrdil.

Řecká společnost je v této otázce dosti rozdělena. Podle nedávného průzkumu se 48,3 procenta dotázaných vyslovilo proti legalizaci homosexuálních svazků, zatímco 45,1 procenta bylo naopak pro ně.

Kromě několika ostrých výroků některých svých představitelů si mocná řecká pravoslavná církev v této otázce zachovává odstup a v současnosti nechce zaujímat žádný postoj.

Tito lidé stojí mimo církev, netýká se nás to. Mohou si dělat co chtějí, řekl otec Timotheos, mluvčí nového arcibiskupa aténského a celého Řecka Jeronymose. Naopak jeho předchůdce označoval homosexualitu za zvrácenost.

V Evropské unii jako první v roce 2001 legalizovalo sňatky homosexuálů Niozemsko, Belgie následovala v roce 2003. Přes silný odpor římskokatolické církve legalizovalo manželství gayů a lesbiček v roce 2005 také Španělsko.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek