Na Vysočinu a na jižní Moravu míří 1,5 miliardy z EU

04.06.2008
čtk

Některá města, nemocnice či poskytovatelé turistických služeb z jihu Moravy a Vysočiny dostanou první dotace z Evropské unie.

Celkem jde o 1,5 miliardy korun na dopravu, cestovní ruch a veřejné služby. Novinářům dnes úspěšné projekty představili zástupci Regionální rady Jihovýchod.

Peníze z EU získal například nový odbavovací systém MHD v Jihlavě, částkou zhruba 15 milionů korun přispěje Brusel na železniční uzel v Bučovicích. Na dotaci mají nárok i nemocnice Pelhřimov, Havlíčkův Brod a Nové město na Moravě. Peníze na cestovní ruch půjdou do Telče a Třebíče, kde jsou památky UNESCO, nebo na cyklostezky u Žďírce na Vysočině či na Blanensku. Skoro tři miliony dostane také Alexandrova rozhledna v Adamově.

Čím dříve se nám podaří uskutečnit některé druhy projektů, tím větší to bude mít hodnotu, poznamenal jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. V minulém plánovacím období byla ztráta kvůli kursu koruny asi deset procent, tentokrát by to mohlo být ještě víc, doplnil jeho náměstek Milan Venclík. Už teď je přitom jasné, že kraje přijdou o několik miliard korun. Loni touto dobou byl přepočet dotací v korunách asi 20 miliard, nyní je to zhruba 17,5 miliardy korun.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek