Ministři ve stínu irského „ne“ proberou předsednictví ČR

16.06.2008
čtk

Ve stínu irského odmítnutí lisabonské smlouvy se dnes zřejmě odehraje zasedání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v Lucemburku.

Probírat se má mimo jiné společný program tří následujících předsednictví – Francie, Česka a Švédska.

ČR na půl roku v předsednickém křesle vystřídá 1. ledna 2009 Francii a na konci června předá unijní otěže Švédsku. Právě za českého předsednictví měla začít vstupovat v platnost lisabonská smlouva, jejímž cílem bylo reformovat chod a fungování unijních institucí.

Dokument, který nyní prochází ratifikací, ale minulý týden narazil v Irsku. Jediná země, v níž o smlouvě rozhodovali lidé v referendu, ho totiž k nepříjemnému překvapení množství unijních předáků odmítla. Brusel tak nyní musí přijít s návrhy, jak vzniklou situaci řešit.

Hovořit by se o tom mělo hlavně na summitu ve čtvrtek a pátek v Bruselu. Dá se ale čekat, že irské ne ovlivní i dnešní jednání. Jde totiž o první podobné setkání od pátečního oznámení oficiálních výsledků z Irska.

Ministři, mezi nimiž má být i český Karel Schwarzenberg, by dnes měli hovořit také o možnosti zrušení nyní pozastavených sankcí vůči Kubě, s čímž měla v minulosti problém hlavně ČR. Dále proberou třeba situaci na Balkáně, Íránu či Barmě.

Odpoledne na okraj jednání unie s Bosnou a Hercegovinou bude podepsána takzvaná stabilizační a asociační dohoda, která znamená vykročení této balkánské země k možnému budoucímu členství v unii.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek