Dopravci, zemědělci a taxikáři zablokovali Brusel

18.06.2008
čtk

Doprava v Bruselu se dnes krátce před polednem prakticky zastavila. Centrum Evropské unie totiž zablokovaly stovky kamionů, zhruba tisícovka traktorů a stovky taxikářů.

Podobně jako v jiných evropských zemích v posledních dnech, i belgičtí dopravci, zemědělci a taxikáři protestují především proti vysokým cenám paliv.

Blokáda postihla téměř všechny dopravní tepny belgické metropole. Stovky traktorů či nákladních vozů zastavily provoz na dálnicích, které do Bruselu přivádí dopravu z celé Belgie. Řidiči, kteří míří do centra Evropské unie každý den za prací, ovšem zřejmě vyslyšeli varování policistů, aby dnes k dopravě raději zvolili vlaky. V časných ranních hodinách, kdy blokáda ještě nezačala, totiž bruselské ulice zely prázdnotou a to i místa, kde se tvoří zácpy bez ohledu na denní dobu.

Účastníci blokády chtějí dát najevo, jen den před summitem Evropské unie, který se uskuteční rovněž v Bruselu, že rekordní ceny pohonných hmot podstatně zvyšují jejich náklady a požadují opatření, která by dopady zmírnila. Právě tato problematika měla být hlavním tématem vrcholné unijní schůzky, ale nakonec by jí mohl zastínit nejistý osud lisabonské smlouvy po neúspěšném irském referendu.

Blokáda belgické metropole by ovšem mohla být jen předehrou před daleko vážnějšími protesty. Jedna z největších zemědělských organizací v zemí (ABS) totiž pohrozila, že pokud vláda nepřijde s řešením, které by zlepšilo situaci farmářů, tak zemědělci paralyzují celou Belgii. Ode dneška má belgická vláda přesně deset dní na to, aby navrhla nějaká opatření, jinak prý farmáři zablokují bruselské letiště, přístavy a železnice.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek