EK kritizuje vysoké ceny za mobilní datové služby v zahraničí

27.06.2008
čtk

Evropské komisi se nelíbí údajně vysoké ceny za mobilní datové služby v zahraničí (roaming).

Výhrady má i ke způsobu informování o cenách za přenos dat. Vyplývá to z dnešního prohlášení výkonného orgánu unie.

Využívání mobilních datových služeb v rámci jednotlivých zemích roste mnohem rychleji, než je tomu v případech, kdy lidé z domovských zemí vyjedou do zahraničí, vyplývá ze studie Connect2Roam, o níž komise informovala.

Je to prý způsobeno tím, že operátoři ve snaze konkurovat provozovatelům jiných druhů připojení doma zavádí agresivní ceny. Proti nim jsou ale roamingové služby výrazně dražší.

Mobilní datové služby jsou budoucností, prohlásila eurokomisařka Viviane Redingová. Když vidíme jejich rostoucí popularitu na národní úrovni, je jasné, že vysoké ceny za internetové služby při roamingu uměle dusí poptávku, dodala.

Doplnila také, že velkým problémem v tomto ohledu je transparentnost. Zatímco běžný zákazník prý více či méně zná ceny a délku hovorů, u přenosu datu se v tom prý lidem hůř orientuje. Kvůli tomu se pak bojí služeb využívat, aby jim po návratu do vlasti nepřišly účty na horentní sumy.

Redingová proto vyzvala operátory, aby lépe informovali běžné spotřebitele i obchodní zákazníky. Znovu je také vyzvala, aby dobrovolně snížili ceny za zasílání krátkých textových zpráv ze zahraničí a to do počátku července.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek