Baskové mají hlasovat o plánu na sebeurčení

29.06.2008
čtk

Baskický autonomní parlament v pátek odsouhlasil kontroverzní projekt šéfa regionální vlády Juana Josého Ibarretxeho, který chce letos 25. října uspořádat referendum pojaté jako první akt jakési cestovní mapy směřující k nezávislosti. Španělská vláda hodlá hlasování zamezit.

Dát slovo baskickému lidu, abychom znali jeho názor a podle toho jednali, není jen aktem politické zodpovědnosti, jde zde o normální fungování demokracie, obhajoval projekt před četnými kritikami Ibarretxe.

Ibarretxe chce Baskům v referendu položit dvě otázky. Za prvé, zda souhlasí s jednáním
o ukončení násilí, jehož se dopouští separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA), jestliže tato skupina předem a zcela jednoznačně projeví vůli skoncovat s násilím provždy.

Za druhé, zda souhlasí, aby všechny baskické strany bez výjimky zahájily jednání s cílem dosáhnout demokratické dohody o tom, že baskický národ má právo o sobě rozhodovat, a
aby byla tato dohoda do konce roku 2010 předložena k regionálnímu referendu.

Vláda považuje referendum za protiústavní

Ibarretxeho plán prošel baskickým parlamentem jen těsnou většinou: pro bylo 34 zákonodárců, proti 33. Referendum podpořila Ibarretxeho Baskická národní strany (PNV) a dvě dlaší strany vládní koalice.

Přijetí ale zajistila teprve podpora jednoho z devíti poslanců separatistické Komunistické strany Baskicka (PCTV), která má blízko k zakázané straně Batasuna, politickému křídlu ETA. Španělská justice začátkem roku pozastavila PCTV činnost. Komunisté navíc o projektu soudí, že nemá žádnou právní platnost.

Španělská socialistická vláda považuje Ibarretxeho iniciativu za protiústavní a hodlá se co nejdříve obrátit na ústavní soud, aby hlasování zamezil. Podle ústavy může totiž referendum vyhlašovat pouze centrální vláda.

Šéf baskických socialistů Patxi Lopez obvinil Ibarretxeho, že plán vypracoval s cílem zalíbit se kruhům kolem ETA, zejména radikálním separatistům z PCTV.

Podle premiéra Josého Luise Zapatera je Ibarretxeho projekt cestou, která nikam nevede. Předseda vlády ale naznačil ochotu jednat o určitém rozšíření současné autonomie Baskicka. Podmínkou je ovšem široká dohoda baskických stran a soulad se španělskou ústavou.

Sdílet tento příspěvek