Nejspokojenější zemí světa je Dánsko

01.07.2008
čtk

Podle pravidelného výzkumu World Values Survey je nejspokojenější zemí na světě Dánsko. Šetření se konalo mezi 350.000 respondenty.

Nejspokojenější zemí na světě je Dánsko. Důvodem je tamní demokracie, sociální rovnost a mírumilovná atmosféra. Nejhůře je na tom Zimbabwe, sužované politickými a sociálními nepokoji.

Domnívám se, že z těchto výsledků vyplývá, že existuje silná vazba mezi mírem a spokojeností, vysvětlil vedoucí projektu Ronald Inglehart, politolog z Michiganské univerzity. Navíc podle něj souvisí spokojensot s kvalitou demokracie v zemi, a proto se jedničkou ve výsledcích stalo Dánsko.

Dánsko (navíc) ekonomicky prosperuje. I když to není nejbohatší země světa, tak prosperuje, dodal Inglehart. Vysoko na žebříčku je i Portoriko a Kolumbie spolu se Severním Irskem, Islandem, Švýcarskem, Irskem, Nizozemskem, Kanadou a Švédskem.

Šestnácté v pořadí skončily Spojené státy, které výzkum sponzorují. Podle Ingleharta je to úspěch. I když nejsou zdaleka nejspokojenější zemí na světě, z globálního pohledu jsou na tom Spojené státy dost dobře. Zemi se nejen ekonomicky daří, ale vede si dobře i v otázkách rovnosti pohlaví, tolerance k etnickým a sociálním odlišnostem a vyznačuje se i vysokou mírou politických svobod, dodal.

Šetření World Values Survey, které sociologové pravidelně provádí od roku 1981, zjistilo, že spokojenost v jednotlivých zemích světa narůstá. Týká se to konkrétně 45 z 52 analyzovaných států, mezi nimiž ale není zahrnuta Česká republika.

Respondenti odpovídali na dvě otázky:

  • Jestliže vezmete všechno v úvahu, řekli byste, že jste velmi spokojení, spíše spokojení, nepříliš spokojeni, či absolutně nespokojení?
  • Jak jste nyní celkově spokojení se svým životem?

Sdílet tento příspěvek