Finská ministryně zemědělství navrhuje zrušit DPH z potravin

02.07.2008
čtk

Finská ministryně zemědělství Sirkka-Liisa Anttilaová navrhuje zrušení daně z přidané hodnoty z potravin v Evropské unii. Reaguje tím na prudký růst světových cen potravin za poslední rok, který spolu se zdražováním pohonných hmot přispívá k rekordní inflaci v eurozóně. Podle českého ministra zemědělství Petra Gandaloviče je návrh nesystémový.

„EU by měla diskutovat, zda jsou potraviny něčím, co by se mělo zdaňovat. Myslím, že EU by měla rozhodnout, že sazba DPH bude nulová. Proč zdaňujeme potraviny?“ prohlásila ministryně v rozhovoru pro finský list Kaleva.

„Ministerstvo financí se obecně staví negativně k daňovým změnám, které by reagovaly na momentální situaci na trhu s tou či onou komoditou,“ řekl k takovým návrhům Jakub Haas z tiskového oddělení českého ministerstva financí.

Podle Gandaloviče se EU dohodla, že na vývoj cen potravin či energií by se nemělo reagovat podobným nesystémovým způsobem, jaký nyní navrhuje finská ministryně. „Trend by měl být spíše liberalizační tak, aby se například pro produkci potravin odstraňovaly bariéry a vytvářel se prostor pro větší objem produkce, který vždy vzejde ze spravedlivých podmínek na trhu a konkurence, než z toho, že by někomu byly dávány nějaké příznivější podmínky,“ řekl ministr novinářům po jednání vlády.

Premiér Topolánek mluví o návrhu na zrušení daní z přidané hodnoty potravin pouze jako o „určitém výkřiku“. „Austrálie šla opačnou cestou a vzhledem ke zdravotní zprávě o stavu obyvatelstva a otylosti celé australské populace naopak DPH z potravin zvedla. Nemyslím si, že v daňových otázkách si do těchto věcí necháme mluvit,“ podotkl premiér.

Některé členské země EU mají u potravin DPH nulovou, jiné u nich vybírají sníženou sazbu a další je zdaňují běžnou sazbou. Finsko uplatňuje u potravin sníženou daň sedmnáct procent, kterou chce příští rok snížit na dvanáct procent. Česká republika vybírá u potravin sníženou sazbu, kterou však letos zvýšila z pěti na devět procent.

Sdílet tento příspěvek