Roamingový „boom“ se zlevňováním cen nepřišel, operátoři šetří

02.07.2008
čtk

Mobilní operátoři napříč celou Evropskou unií podle asociace GSMA, která jich sdružuje asi 750, omezují investice do nových technologií a služeb. To vše prý kvůli rostoucí regulaci ze strany Evropské unie, která firmám krátí zisky. Loni Evropská unie mobilním operátorům nařídila zlevnit hovory z mobilních telefonů v zahraničí, teď k tomu možná dojde i u SMS a datových služeb.

Aby Evropská komise ospravedlnila zastropování maloobchodních cen, tvrdila, že mobilní operátoři mají nadměrné zisky, ale výnos na jednoho pracovníka byl devět procent v roce 2006. Pro srovnání, u firem, které vyvíjejí software či medikamenty, tento ukazatel činí 20 procent, odkazuje GSMA na studii konzultační společnosti A. T. Kearney.

Evropská unie loni operátorům nařídila, že ceny nesmějí překročit 49 eurocentů (11,76 koruny) za minutu volání ze zahraničí a 24 eurocentů (5,76 koruny) za minutu u příchozího hovoru. Po další dva roky se navíc cenové stropy mají snižovat. Evropská komise při návrhu této regulace tvrdila, že se poklesem cen zvýší zájem o roamingové volání. Mobilní operátoři tak neměly přijít o velkou část svých zisků.

GSMA nicméně tvrdí, že žádný velký boom v zájmu o volání ze zahraničí se nekonal. Meziroční objem roamingových hovorů vzrostl o 11 procent, přičemž výnosy poklesly o 26 procent. Kapitálové výdaje přitom klesají již tři roky po sobě. Zatímco v roce 2005 činily 13 procent z výnosů, o rok později to bylo 12 procent a loni se snížily na 11 procent. Pokles přitom podle GSMA přichází ve špatnou chvíli.

Evropský průmysl mobilních komunikačních služeb je zrovna uprostřed dalšího významného investičního období, kdy je třeba financovat nové služby. Například širokopásmové mobilní připojení k internetu, stahování videa, mobilní televizi či mobilní e-mail. To vše zlepší každodenní život Evropanů a zvýší konkurenceschopnost celého kontinentu, uvedl Tom Phillips, šéf jednoho z oddělení asociace mobilních operátorů.

Komunikační společnosti navíc upozorňují na klesající ceny služeb mobilních telefonů. Od roku 2004 do roku 2007 prý volání zlevňuje v průměru o 13 procent ročně. Cena za roaming údajně do dubna letošního roku meziročně klesla o čtvrtinu, u SMS posílaných ze zahraničí o 18 procent. Jednotlivý operátoři předpokládají, že ceny budou nadále klesat, doplnila GSMA.

Navzdory stížnostem komunikačních společností však Evropská unie nemusí od další regulace hned tak ustoupit. Například v noci na úterý vypršel termín, do nějž měli mobilní operátoři zlevnit ceny u SMS posílaných ze zahraničí a u datových služeb. Pokud se tak dít nebude, Evropská komise může zlevnění opět nařídit pomocí evropské legislativy.

Sdílet tento příspěvek