Británie podpořila Sarkozyho snahu posílit obranyschopnost EU

03.07.2008
čtk

Britský ministr obrany David Miliband podpořil záměr francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby Evropská unie oživila plán na vybudování soběstačných vojenských sil Evropské unie.

Miliband zdůraznil, že vytváření bojových kapacit EU není žádnou hrozbou pro NATO. Cílem je podle něj, aby unie nemusela v případě potřeby čekat na intervenci Spojených států a NATO.

Miliband rovněž uvítal záměr francouzského prezidenta vrátit svou zemi do vojenských struktur NATO, které ale Paříž podmiňuje posílením vojenských struktur EU. Britský ministr podpořil názor Sarkozyho, že EU má hrát významnější roli při řešení krizí ve světě tam, kde se neangažuje NATO.

Podle Sarkozyho plánů by mělo šest největších států Evropské unie vytvořit elitní obrannou skupinu. Francie, Velká Británie, Německo, Španělsko, Itálie a Polsko by také jako členové skupiny na obranu vydávali dvě procenta HDP.

Vznik tohoto unijního uskupení byl vázán na ratifikaci Lisabonské smlouvy o reformách institucí EU, která se ale zadrhla na irském odmítnutí v referendu v červnu. Možnost stálé spolupráce v oblasti obrany obsahovala již evropská ústava, kterou v roce 2005 v referendu odmítli voliči ve Francii a v Nizozemsku.

Sdílet tento příspěvek