Evropskou soutěž šéfkuchařů vyhrál Nor, úspěšný byl i Čech

03.07.2008
čtk

V premiérovém ročníku evropské kvalifikace soutěže šéfkuchařů Bocuse d’Or, které se zúčastnili zástupci z 20 evropských zemí včetně Česka, vyhrál Nor Geir Skeie. Do světového finále ve francouzském Lyonu se spolu s ním a dalším deseti soutěžícími probojoval i Jan Všetečka z pražské restaurace Kampa Park.

Osmadvacetiletý Skeie obdržel odměnu 12.000 eur (286.000 Kč). Mladý šéfkuchař, který tvrdí, že francouzská kuchyně je základem tradičního stolování, měl za úkol, stejně jako jeho kolegové z ostatních zemí, připravit před porotou a veřejností dvě jídla z jehněčího masa a lososa.

Druhé místo a 9000 eur vybojoval Dán Jasper Kure. Na třetím místě s odměnou 6000 eur se umístil Švéd Jonas Lundgren. K tuctu postupujících do světového finále v lednu 2009 se kromě dříve zmíněných řadí ještě zástupci Francie, Finska, Islandu, Nizozemska, Estonska, Británie, Švýcarska a Lucemburska.

Název soutěže Bocuse d’Or je odvozen od jejího zakladatele, francouzského mistra kuchyně Paula Bocuse. Jeho restaurace v Collonge-au-Mont-d’Or u Lyonu má v respektovaném Michelinově průvodci francouzskými restauracemi nejvyšší ohodnocení tří hvězdiček nepřetržitě již od roku 1965, což je světový rekord.

Prezident českého kola Bocuse d’Or Marek Raditsch, které v březnu vyhrál právě Všetečka, již dříve přirovnal prestiž soutěže k olympiádě ve sportovním světě.

Sdílet tento příspěvek