Schwarzenberg slíbil sedm milionů na projekty v Gruzii

03.07.2008
čtk

Česká republika poskytne Gruzii 300 tisíc eur (přes sedm milionů korun) na projekty, které v zemi realizují mezinárodní organizace. Řekl to ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, který je na návštěvě Gruzie. Peníze půjdou z rozpočtu resortu.

České peníze podpoří kyvadlové autobusové spojení přes řeku Enguri z centrální do abchazské části Gruzie, elektrifikaci a plynofikaci abchazské části Gruzie a její spojení s centrální Gruzií, fungování informačních center Evropské komise ve Tbilisi a Batumi a vybudování stejných center v Abcházii a Jižní Osetii. Každý ze tří projektů získá 100.000 eur (asi 2,4 milionu korun).

Česká republika podle MZV tak potvrzuje svou podporu Gruzie v integraci do NATO a evropských struktur, stejně jako podporu suverenity a územní celistvosti Gruzie.

Ministr Schwarzenberg se v Tbilisi setkal s prezidentem Michailem Saakašvilim, s premiérem Lado Gurgenidzem, ministryní zahraničí Ekou Tkešelašviliovou a s ministrem pro evropskou a euroatlantickou integraci Georgijem Baramidzem.

Šéf české diplomacie z Gruzie pokračuje v cestě do Arménie a Ázerbájdžánu. Jde o historicky první návštěvu ministra zahraničí ČR v tomto strategicky důležitém regionu. Schwarzenberga na cestě doprovází skupina českých podnikatelů.

Sdílet tento příspěvek