Topolánek podepíše vstup ČR do Evropské vesmírné agentury

08.07.2008
čtk

Česká republika se stane členem Evropské vesmírné agentury (ESA). Premiér Mirek Topolánek a ředitel agentury Jean-Jacques Dordain dnes podepíší smlouvu o přistoupení Česka k této mezivládní výzkumné a vývojové organizaci.

Plnoprávným členem ESA se Česko stane po schválení smlouvy parlamentem. Čeští vědci a výzkumné a průmyslové organizace získají členstvím v agentuře další příležitosti k zapojení do mezinárodní spolupráce.

ESA vznikla v roce 1975. Nyní je v ní 17 členských zemí Evropské unie. Česká republika je prvním postkomunistickým státem, který do ESA vstoupil. Agentura se zabývá výzkumem vesmíru a vesmírných technologií. Je uznávaným a rovnocenným partnerem americké NASA, Ruské kosmické agentury a obdobné japonské agentury NASDA.

Český vesmírný výzkum má dlouhou tradici. Už bývalé Československo spolupracovalo s někdejším Sovětským svazem na programu Interkosmos, jehož součástí byl i let prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru v roce 1978. Následovala série českých družic Magion. Čeští vědci se podílejí na vybavení mnoha družic speciálními měřicími přístroji.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek