Vznikl největší výrobce piva na světě

14.07.2008
čtk

Belgická skupina InBev se dohodla na převzetí amerického konkurenta Anheuser-Busch. Fůze obou skupin za 52 miliard dolarů (766 miliard korun), vytvoří největšího výrobce piva na světě.

Nově vzniklá skupina se bude jmenovat Anheuser-Busch InBev. Akcionáři společnosti Anheuser-Busch obdrží za každou akcii 70 dolarů v hotovosti.

Transakci zatím jednohlasně schválila vedení obou firem. Fúze ještě potřebuje získat souhlas akcionářů a některých regulačních orgánů. InBev očekává, že k dokončení převzetí Anheuser-Busch dojde ještě letos.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Mezi jeho hlavní značky patří Stella Artois, Beck, Bass nebo brazilská Brahma. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi patnáctiprocentní podíl.

Anheuser-Busch se světoznámou značkou Budweiser je největší americký producent piva s téměř padesátiprocentním podílem na trhu v USA. Firma vede po celém světě řadu právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značky Budweiser a Bud.

Společnosti Anheuser-Busch a InBev loni vyrobily celkem 460 milionů hektolitrů piva a utržily 36,4 miliardy dolarů.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek