Česko otevřelo velvyslanectví v Kosovu

17.07.2008
čtk

Česká republika otevřela velvyslanectví v Kosovu. V jeho čele stojí chargé d’affaires Janina Hřebíčková, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Celou situaci bereme vážně a zároveň se tím připravujeme na české předsednictví v Evropské unii. Také z tohoto důvodu tady chceme být pevně etablováni, řekl náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který se otevření velvyslanectví zúčastnil.

Kosovo je zahrnuto v naší rozvojové práci. Navíc tam máme nasazeno přes 500 vojáků, tedy je to pro nás velice důležité, řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česká republika do roku 2011 podpoří Kosovo částkou čtyři miliony eur (asi 94 milionů korun), v zemi působí čeští vojáci v rámci jednotek KFOR.

Česká vláda v květnu uznala někdejší jihosrbskou provincii jako samostatný stát. Nezávislost vyhlásilo Kosovo jednostranně 17. února.

Na konci května Srbsko odvolalo svého velvyslance v ČR ke konzultacím do Bělehradu na protest proti rozhodnutí české vlády uznat nezávislost Kosova. Odvolání ke konzultacím není úplným přerušením diplomatických styků.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek