Evropský parlament chce hudebníkům prodloužit autorská práva

22.07.2008
čtk

Stárnoucím rockerům a jiným hudebníkům svítá na lepší časy. Evropský parlament chystá nový návrh zákona, který jim umožní čerpat příjmy z autorských práv po dobu 95 let, napsal internetový server BBC.

Práva z autorské činnosti dosud platila 50 let. Mezi velké zastánce nového návrhu patří například Cliff Richard, Paul McCartney, Roger Daltrey nebo skupina U2. Dlouhodobá ochrana autorských práv jim umožní čerpat příjmy ze svých nahrávek i poté, co dosáhnou 70 let. Peníze z prodeje desek či vysílání získají také producenti a nahrávací společnosti. Návrh nyní čeká na schválení.

Richardova autorská práva mají vypršet 1. ledna příštího roku. Hity Beatles by začaly být volně k prodeji v roce 2013. Plán Evropské unie má ale hlavně pomoci méně známým jménům, která nebudou mít v důchodu zajištěn velký příjem. Jsem rád, že ten návrh bere v potaz i takzvaně neviditelné členy hudebního průmyslu – muzikanty či techniky, jejichž jména jsou schována v kolonce ‚spolupracovali‘, uvedl bývalý zpěvák skupiny Undertones Feargal Sharkey, nyní šéf organizace British Music Rights.

Britská vláda však projevila pochyby, že by prodloužení autorských práv skutečně pomohlo umělcům finančně. Smlouvy totiž nutí většinu hudebníků odevzdat značnou část příjmů z autorské činnosti svým vydavatelům. Nový zákon by navíc mohl znamenat vysoké ceny pro spotřebitele. Pro hudební textaře platí autorská práva po dobu 70 let.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek