Vláda jednala o bezpečnosti během předsednictví

24.07.2008
čtk

Schůzky, které se budou v Česku konat během českého předsednictví v EU v příštím roce, budou představovat zvýšené bezpečnostní riziko. Vláda proto schválila materiál, který se zabývá zajištěním a koordinací bezpečnostních opatření na akcích EU v České republice. Na tom se bude podílet policie i zpravodajské služby. Zpravodajci prověří možná rizika u osob, které se budou pohybovat v blízkosti politiků a vysokých úředníků.

Předsednictví bude řešit mimo jiné společná zpravodajská skupina. Bude stanovovat kritéria bezpečnostněrizikových faktorů u lidí a průběžně bude vyhodnocovat i možné hrozby, uvedlo tiskové oddělení vlády.

Bezpečnostní rizika jsou spatřována v umístění velkých ministerských akcí do řady různých objektů v celé České republice, což klade vysoké nároky na síly a prostředky bezpečnostních složek, uvedla vláda. Z hlediska bezpečnosti je podle vlády problematický třeba i pronájem pouze poloviny Kongresového centra v Praze a používání hlavního sálu pro běžné komerční akce mezi jednotlivými zasedáními ministrů.

Předkládaný materiál nastavuje jasné vazby pro spolupráci při zajištění bezpečnostních opatření, stanovuje hlavní úkoly a osoby odpovědné za jejich plnění, dodala vláda.

Česká republika bude EU předsedat za šest měsíců. V Česku se uskuteční 12 neformálních ministerských rad EU, z čehož šest nebo sedm bude mimo Prahu. Na seznamu jsou Luhačovice, Olomouc, Hluboká nad Vltavou, Mariánské Lázně, Litoměřice a Brno, možná Liberec. Organizování ministerských rad EU v krajích má být pro regiony příležitostí, aby se zviditelnily. Vláda tak chce přilákat pozornost zahraničí k různým koutům země.

Šéfování EU je náročný úkol a jednotlivé členské země se v této roli střídají po půlroce. Předsedající stát je vždy koordinátorem, mluvčím a tváří celé unie, kterou po omezenou dobu vede.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek