Lufthansa zrušila některé lety kvůli stávce zaměstnanců

29.07.2008
čtk

Německá letecká společnosti Lufthansa zruší kvůli pokračující stávce zaměstnanců pozemního a palubního personálu 70 letů. Stávka za zvýšení mezd je první časově neomezenou stávkou v aerolinkách za 13 let.

K rušení letů přispěla skutečnost, že šest letadel ve Frankfurtu a tři v Mnichově nejsou připravena k odletu. Nejsme schopni zajistit provoz u tří procent našich denních letů, řekl mluvčí aerolinek. Celkový počet letů je dva tisíce.

Letecká společnost zruší lety na krátkou vzdálenost a trasy, kde se létá často. Cílem je umožnit přesun cestujících na jiné lety. Dálkových letů se rušení nedotkne.

Časově neomezená stávka v Lufthanse začala v pondělí. Její vliv na provoz aerolinek dosud nebyl příliš velký. Odboráři ale slibují, že se v příštích dnech to bude jinak. Stávka se dotýká všech velkých letišť v Německu a ovlivňuje širokou škálu služeb. Od odbavení cestujících a zavazadel přes catering a nákladní divizi po údržbu a technický servis.

Odborový svaz Ver.di, který stávku organizuje, požaduje pro svých 52.000 členů zvýšení mezd o 9,8 procenta. Vedení aerolinek nabízí nárůst platů ve dvou fázích o 6,7 procenta a mimořádnou odměnu. Konkurenční odborová organizace UFO, jež sdružuje většinu zaměstnanců palubního personálu, se stávky neúčastní.

Podle analytiků může stávka stát Lufthansu kolem pěti milionů eur (118,5 milionu Kč) denně. Lufthansa je podle počtu přepravených cestujících druhou největší leteckou společností v Evropě, napsala agentura Reuters.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek