ČR je pomalá v aktualizaci dat o ztracených pasech

05.08.2008
čtk

Státy Evropské unie sdílejí údaje o ztracených pasech příliš pomalu. Na svých webových stránkách o tom píše časopis European Voice. Podle něj příkladem země, která údaje pro Interpol aktualizuje pomalu, je mimo jiné i Česká republika.

K výměně informací o ztracených či ukradených cestovních dokladech se členské státy zavázaly v roce 2005, avšak podle Evropské komise, která na to dohlíží, ne zcela tyto sliby naplňují. U Interpolu jsou už sice registrovány miliony ztracených pasů a všechny členské státy unie data sdílejí, avšak potřebné informace se často předávají pomalu.

Podle dohod sjednaných před třemi lety by měly státy Evropské unie předávat údaje do databáze co možná nejdříve. Itálie a Maďarsko však databázi aktualizují jen jednou do měsíce, Česká republika prý jedenkrát týdně. To je ale podle zprávy Evropské komise z počátku srpna zcela nepřijatelné.

Předávání dat o ztracených pasech má pomoci mimo jiné v boji s terorismem či organizovaným zločinem.

Další výtka ze strany Komise se týká toho, že řada zemí podceňují zajištění toho, aby jejich strážci pořádku a úřady měli do databáze přístup.
¨
Unijní členové, kteří jsou součástí schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol, mají bezprostřední přístup k databázi pasů. Interpol však proti schengenské databází navíc má i data z unijních zemí, které nejsou součástí zóny (Británie, Irsko, Bulharsko, Rumunsko, Kypr).

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek